John Lundviks "Too late for love" vann hela Sverige i Melodifestivalen, delar av Europa (han slutade femma i Eurovision) och öppnade nya dörrar för framtiden. 2019 liknar inget annat år i hans karriär. Turnén Christmas Night, som landar i Linköping den 7 december och Norrköping den 8 december, blir en stämningsfull punkt på hans magiska resa.

– Ett år fullt av ögonblick och upplevelser. Listan är så lång så jag kan knappt ta in det, säger han.

Ta ett ögonblick.

Artikelbild

| Elisa Lindström, Wiktoria, Tommy Nilsson och John Lundvik samlades i Paris för att prata jul inför deras turné Christmas Night, som kommer till Östergötland den 7 och 8 december.

– När Madonna, som var på plats under Eurovision i Tel Aviv i våras och satt i samma rum bakom scenen, sade "great song... break a leg" innan jag skulle köra mitt nummer. Jag vet att jag tänkte "nu är det medvind", säger John och skrattar.

Vinden har hållit i sig.

– När man får en sån hit så måste man bara åka så mycket det går. Det blir full fokus på artisteriet. Vi är uppe i 150 spelningar i år. Mitt eget skrivande har dock fått vila lite nu. Jag måste få tid att skriva nya låtar och komma in i ett nytt kreativt känsloläge. Det tar en stund att växla över från turnébussen till inspelningsstudion.

John Lundvik sjunger in julen tillsammans med Tommy Nilsson, Wiktoria och Elisa Lindström. Gänget träffades för första gången i Paris nyligen och började det utmanande arbetet med låtlistan på årets turné.

Får "Too late for love" plats i jul?

– Bra fråga, men den får lämnas obesvarad. Vi sitter i dagarna och spånar över vilka låtar vi ska ha med.

Artisten Magnus Carlsson skapade 2013 Christmas Night, som blev en omedelbar succéresa genom landet. Han lämnar nu sin gamla tradition för en mer avskalad julturné i kyrkor och låter Tommy Nilsson ta över. Tommy, som var med i fjol också, tvekade inte ett ögonblick, när han fick frågan.

– Jag tackade ja innan jag ens visste vilka vi skulle bli på scen i år, säger Tommy och skrattar.

– Jag föll för konceptet förra året. Det var ett speciellt möte med publiken med musiken, stämningen och känslan. 

I år är du chefen.

– Precis så. Jag är alltid chefen... Skämt åsido. Vi gör det här tillsammans. Vi är ett spännande gäng med olika bakgrunder, där ingen är den andra lik. Jag vill tro vi fyra kan skapa det som jag och många med mig upplevde förra året, tror Tommy.

Wiktoria lutar sig mot traditionen på vägen mot julen.

– Jag minns bara min egen barndom, när man vaknade upp till julmusik varje morgon. Mamma spelade alltid det under december. Jag vill tro många har en speciell känsla till låtarna, som man aldrig kan tröttna på, berättar Wiktoria.