I fyra nyskrivna pjäser kommer ätande och producerande av mat utifrån teman som makt, kultur, klass, rättvisa, njutning, äckel och konsumtion att spelas på ung scen östs scener.

– Alla har en relation till mat och när vi har haft möten med lärare har de varit tacksamma då det finns så mycket att prata med eleverna om, säger AnnaLina Hertzberg, Ung scen östs konstnärliga ledare.

Under hösten ges de två föreställningarna "Matkriget" och "Tårtbagaren". Den förstnämnda är en berättelse om fyra jämnåriga tjejer som bor i en stad som helt och hållet kretsar kring en hierarkiskt uppbyggd matbutiksfabrik där alla vuxna invånare arbetar.

Artikelbild

| Luiza Stanescu spelar bagaren Melissa.

– Plötsligt en dag sker en förändring – matkonsumtionen går plötsligt ner. Det triggar igång en kedja där fabriken börjar höja priserna varpå folk konsumerar ytterligare lite mindre. Det mönstret fortsätter sedan tills de bestämmande på kontoret beslutar att sparka alla arbetarna. Under en vecka förvandlas det välmående samhället till en katastrof med svält och tomma butiker. Systemet är ur led, säger pjäsens regissör Ragna Wei.

Huvudkaraktären Levi bestämmer sig då för att bege sig till den stora soptippen utanför staden för att söka upp en motståndsgrupp som sägs finnas där. En hjälteaktig aktion för att alla föräldrarna ska få tillbaka sina jobb sätts igång.

– Johanna Emanuelsson som skrivit pjäsen utgick ifrån en pyramidformad modell för hur kapitalismens system är uppbyggt och slog ihop den med kostpyramiden och fick något som hon kallade för samhällspyramiden. Under arbetet kom vi in på flera diskussioner kring hur klass påverkar hur, vad och hur mycket en äter – och hur det i förlängningen påverkar folkhälsan, säger Ragna Wei.

Hon vill att pjäsen ska undersöka hur man kan förstå samhället och hur stora mekanismer hänger ihop med produktion, kapital, arbete och hälsa.

Artikelbild

| Dasha Nikiforova som Russinbull.

– Och så är det ett roligt och actionfyllt drama!

"Tårtbagaren", som ska besöka klassrum runt om i länet, handlar om tårtbagaren Melissa som kommer till en stad som glömt minnet och smaken av socker. När Melissa börjar baka sina tårtor börjar saker att hända och stadens maktstrukturer börjar luckras upp och förskjutas.

– Det är en jättehärlig saga med många tårtor men som också har ett sorgligt slut. Det är en berättelse som vissa kommer att känna igen sig i och som andra kanske kommer att ställa sig undrande inför och förhoppningsvis vill veta mer om, säger regissör AnnaLina Hertzberg.

Skådespelaren Dasha Nikiforova gör sexton klädombyten i pjäsen.

– Det är väldigt lustfyllt med snabba svängar och korta scener där det händer mycket på kort tid. Det gäller att ha med sig huvudet!