Tomas och Teddy, två vänner som bor i en bruksort någonstans i Sverige. Som många andra män är de båda lite ensamma och vilsna i livet. Det saknas substans och djup. Så de två startar föreningen BRÖL, Brödraskap, Respekt och Öl. Tanken är att de ska hitta ett sammanhang och kanske lite mening i samvaron. Exakt hur de ska gå tillväga och vad de ska göra vet de inte riktigt. Men de vet iallafall att det hela måste starta med ett stormöte. Så de gör en rekryteringsvideo på Facebook där de söker likasinnade. Ett dokumentärteam får syn på inlägget och följer med på männens resa efter mening.

Serien "Bröl" är en så kallad mockumentär, en fiktiv dokumentär av fem studenter på KSM. Serien ska gå i fyra delar på Youtube, men redan på onsdag kan man se alla avsnitt på ett bräde på Cnema. Det hela började som ett skolprojekt.

– Vi fick fria tyglar att göra vad vi ville, berättar Joakim Malmberg som spelar Tomas.

Artikelbild

Teddy och Tomas som spelas av Elias Dahlgren och Joakim Malmberg.

När projektet var avslutat kände de att de ville bygga vidare på idén. Serien är filmad i Norrköping och Valdemarsvik, bilder från Skärblacka finns också med. Men meningen är inte att handlingen ska vara på en specifik plats.

– Det ska helt enkelt vara i en bruksort utanför en medelstor stad. Det skulle kunna vara Norrköping och Skärblacka, men Norrköping och Skärblacka finns i hela Sverige, säger Joakim.

De själva känner att det finns en gemensamhetsfaktor för landsbygden. Skärblacka i Norrbotten har samma problem och funderingar som Skärblacka i Östergötland.

– Det är på samma sätt med tätorter. Eskilstuna är ungefär som Norrköping, mentaliteten är densamma, säger Joakim.

Artikelbild

"Det är en balansgång. Ibland har vi velat twista till något, men blir de idioter då? Vi vill inte hamna där", säger Elias Dahlgren.

De tycker det är viktigt att hitta rätt i sina karaktärer.

– Vissa grejer kom när vi spelade, Joakims uttryck som ledsen och sorlig passade bra. På det sättet sattes det i rullning, säger Elias Dahlgren som spelar Teddy.

Artikelbild

Samtidigt vill de spela rollerna med respekt och inte göra någon lantis-komik.

– Det är en balansgång. Ibland har vi velat twista till något, men blir de idioter då? Vi vill inte hamna där, säger Elias.

– Nej, vi har en förkärlek till landet, säger Marcus Lindgren som poängterar att de själva kommer därifrån. Marcus, som står för ljudet, tycker det är viktigt med karaktärskapandet.

– Tydliga svagheter och negativa sidor, men man kan ändå tycka om dom.

Claudio Diez har främst sysslat med klippning och foto i produktionen.

– Vi vill skapa bra flyt och hjälps åt tillsammans. Alla har gjort allt, alla är med i manusarbetet också, säger han.

Med i produktionen är även Alfred Yao. "Bröl" visas 19:00 på Cnema. Se trailern här.