En av de mest namnkunniga debutanterna är Valter Skarsgård, som nu följer familjetraditionen.

Brister och problem med svensk barnfilm tas med jämna mellanrum upp till debatt. Men just i höst finns en stor chans att se, förhoppningsvis, bra svensk barn- och ungdomsfilm. Det framkom på måndagen då den svenska filmhösten presenterades på Svenska Filminstitutet i Stockholm.

I "IRL" är livet på nätet minst lika verkligt som i köttvärlden. Huvudrollen spelas av Valter Skarsgård, Stellans son och Alexanders, Gustafs och Bills brorsa. Han fyller snart 18 och spelar den problemfyllde Elias.

"Gick min egen väg"

Som uppvuxen på filminspelningar känner sig Valter Skarsgård hemma framför kameran. Men det har inte alltid varit en självklar karriär.

Tema mobbning

En annan namnkunnig debutant i höst är konstnären Anna Odell, som 2009 fick stor uppmärksamhet med sitt konstprojekt "Okänd, kvinna 2009-349701". Då iscensatte hon sitt eget psykotiska insjuknande, bland annat med syftet att blottlägga maktstrukturer inom vården. Med sin film "Återträffen" återvänder Anna Odell till tiden i grundskolan då hon blev mobbad.

"Går över alla gränser"

Då fick det bli en spelfilm, för att iscensätta ett "tänk om"-scenario. Trailern ger "Festen"-vibbar och Anna Odell spelar själv huvudrollen, mot flera etablerade skådespelare.