De Geergymnasiet får återigen låna Östgötateaterns scen. Den här gången satsar de på en nyskriven musikal av radarparet Johan Wahlqvist (text) och Henrik Bergion (musik). På söndag är det världspremiär för Dröm.

- Vi vill uppmana unga att våga uppfylla sina drömmar. Jag har varit snål mot mig själv på den fronten förut, säger Henrik Bergion, närmast legendarisk musiklärare i Norrköping.

- Jag har varit besatt av musik i hela mitt liv och när jag kom hit på 1980-talet sa folk redan då att det var en musikalstad.

Artikelbild

| Nettan Lekström styr upp sin senaste musikal, iLife. Daniel Holm, längst till höger i randig tröja, ser vi även i Emil-föreställningen i Norrköping till sommaren. Foto: Matz Glimhed

Nu är Bergion en del av det och har fått användning för både nya och gamla stycken han har komponerat.

Drömmar slår in
Folkmusik, rock och klassiska musikalstycken vävs samman när De Geergymnasiet går in i koncentrationsveckan före premiär.

- Det är fint att se allt komma till liv. Ibland glömmer vi bort att det är vår egen skapelse, säger Wahlqvist.

Publiken får se två spännande musiker sjunga huvudrollerna. Anton Forslund och Ebba Cherian Skeppstedt ser fram emot premiären.

Artikelbild

| -Så romantiskt det här blir, säger Ebba Cherian Skeppstedt. I musikalen Dröm spelar hon Daniels (Anton Forsbergs) mamma.Foto: Fredrik Jonson

- Det är en upplevelse för livet att få uppträda här på Östgötateatern, säger Forslund, som många tidigare har sett som gitarrist.

- Att sjunga känns så äkta. Det går inte att fuska.

- Det är roligt att få vara först med att tolka en roll. Inte minst när upphovsmännen är med när vi försöker uppfylla deras vision, säger Cherian Skeppstedt.

Stor produktion
Musikalen handlar om Daniel, som lever på slutet av 1800-talet. Vi får följa hans färd i jakten på modern, som lämnade honom för att åka till Amerika. Hopp, mod och längtan efter att hitta sitt rätta jag driver honom att lämna Sverige. Henrik Bergion har försökt hitta musiken som berättar historien, men replikerna anpassade till rätt tidsperiod.

- Ingen säger "kolla" eller gör en highfive, säger Wahlqvist.

Ett 60-tal elever medverkar i årets produktion och ytterligare några har till exempel skapat scenografi och kostym med hjälp av rutinerade mentorer.

Med bara tre repetitionsdagar kvar före premiären känns det lite stressat för ensemblen på Lilla Teatern när NT nöje hälsar på hos Film- och Musikgymnasiets repetition.

- I år ligger vi lite efter, men det ordnar sig säkert, säger Nettan Lekström, regissör och manusförfattare.

De hinner med en genomgång av logistiken för rekvisita innan och hon måste ut och köpa en ny symaskinsnål.

Lasse Petersson, musiklärare och kompositör, tar över drillningen av sångnumren.

- Ni måste lägga till lite jävlar anamma. Ös på, för det här kan ni!, säger han efter första genomdraget av ett cafénummer med latinorytmer.

Framtidsvision
FMG:s musikal tar upp hur gränsen mellan verklighet och fiktion kan suddas ut i vårt kommunikationssamhälle.

- Unga växer upp med SIMS, spotify och sms. Det ville jag fånga. Resten är så galet att ungarna undrar hur det ser ut i mitt huvud, säger Nettan Lekström.

I historiens centrum hittar vi Lisbeth, som slungas från San Fransisco 1955 till framtidens Norrköping. Det drömlika understryks av härligt galna kostymer och it-historien kommer till liv på ett nyskapande sätt. Bland annat genom spelet DreamLife, där tankar och önskningar blir verklighet.

Alla får vara med
Ensemblen gillar att få tolka något nytt, även om det kräver en hel del.

- Vi har ju inget att jämföra med, men Nettan är så duktig och vi har väldigt roligt, säger Elin Pergelius från Finspång, som spelar Lisbeth.

Elever från årskurs två
i såväl musik- och artistinriktningen som filmvalet deltar i musikalen.

- Jag har egentligen riktat in mig på att bli filmregissör, men det är både kul och intressant att vara med i musikalen, säger Kimberly Spirito, som spelar en mystisk och galen nanotekniker från universitetsvärlden.

Jag slinker ut i solskenet igen och det ringer lite i öronen av en fras som har satt sig fast. "Tryck nu! Gör ditt val!"

Alla som gillar musikaler borde välja att ta sig tid den här helgen. Det finns ett par nya talanger att upptäcka. Kanske slår en dröm in. En annan Dröm kan bli en hit.