Den generösa utställningen är ett kliv in i det kreativa universum som tillhör den närmast ikoniska serietecknaren och konstnären Ulf Lundkvist. Det bjuds på vardagsmelankoli i koncentrerad form – med de där karaktäristiska öde landskapen befolkade av en och annan hund och särling, ömsint och lågmält skildrade i sin sorgliga ensamhet.

Något övergripande tema finns inte och utställningen är ingen retrospektiv som blickar tillbaka om sammanfattar en livsgärning.

– Nä, det kan man hoppa över, tycker Ulf Lundkvist som inte kan beskyllas för att framhäva sig själv.

Artikelbild

| Idén till den här etsningen fick Ulf Lundkvist av en Norrköpingsbo som berättade om en kollega som på hemvägen alltid stannade framför ett skyltfönster med underkläder.

– När jag gör en utställning jobbar jag inte för eller till den, utan jag tar det som jag kontinuerligt arbetar med. Men allting hänger ändå till slut ihop på något sätt. Man kommer inte ifrån sin handstil.

Att veckla ut sig verbalt om sin egen konst ligger inte för Ulf Lundkvist som även värjer sig mot att kallas konstnär och hellre talar om att "göra bilder".

– Jag vill avdramatisera det. Jag håller på för att det är kul, så simpelt är det.

Sedan 20 år är han bosatt i Krokek, för "någonstans ska man ju bo", som han säger. Han är född i Norrköping och hemtrakten är synlig i flera bilder. Exempelvis i oljemålningen "Farmor" – en hälsning till farmodern som jobbade på Strykjärnet – där Industrilandskapets skorstenar framträder.

Artikelbild

| I dag, lördag öppnar Ulf Lundkvist stora separatutställning på galleri Konstforum i Norrköping.

Ett 30-tal målningar, både i akryl och olja. Oljemåleriet är ganska nytt för Ulf Lundkvist som tidigare framför allt målat med akrylfärg. Han trivs med det motstånd den nya tekniken bjuder.

– Det är alltid bra att vara lite ovan och valhänt. Allt bottnar i att det måste vara omväxlande och intressant för mig.

Artikelbild

| Karl XII, tillverkad av bomullstyg och trälim.

Anteckningsblock och penna är något Ulf Lundkvist bär med sig överallt för att kunna skriva upp idéer. En man i Norrköping berättade om kollegan som på vägen hem alltid stannade för att titta på en skyltdocka i underkläder. Historien syns i en av 24 etsningar som är tätt upphängda med klädnypor. Alla tycks vara laddade med berättelser som är upp till oss att hitta

– Mina bilder beskriver ofta något jag har sett. Jag vill hålla det enkelt. Men det enkla är ofta väldigt svårt.

Artikelbild

Viby kyrka, akrylmålning.

Ulf Lundkvist överraskar också med lekfulla objekt: en mumie med rena Assar-näsan, en mumiekatt och Karl XII-docka. Mumien, tillverkad av en gammal nylongardin och trälim, är inspirerad av besöken på Egyptiska museet.

– Där fanns också en favoritmumie som jag brukade gå och titta på. Ett par tår stack ut på den. Jag gjorde den här mumien när jag hade material över. Den är ett infall, en "vad ska det här vara bra för?"-pryl. Men den kanske kan passa i någons trädgård? säger han leende.

Artikelbild

Fågel, akrylmålning av Ulf Lundkvist.

Utställningen har vernissage lördagen den 12 januari och pågår till den 27 januari. I Studion visas under samma period Finspångsbon Göran Molins färgfotografier av nordsvenska hästar.