Den 10 september presenterade NT:s kultursida en kommande installation av konstnärerna Bjørn Hegardt och Theo Ågren i en alldeles nybyggd lokal på Olai Kyrkogata. Ett av objekten i deras installation ”White Light” var en död och uppstoppad katt, som konstnärsduon fått genom bekanta. Katten skulle avlivas av hälso- skäl och konstnärerna såg till att den blev uppstoppad. På min fråga om den skulle uppröra djurrättsaktivister svarade Theo Ågren att han inte trodde det.

Fast det var precis vad som hände.

– En person aktiv i Föreningen 9Liv kontaktade oss och sade att hen skulle se till att människor hindrades från att se utställningen genom att ett hundratal djurrättsaktivister skulle blockera den, säger Helena Scragg på Konstmuseet.

Museet startade en dialog med företrädare för Djurens Parti i Norrköping som krävde att katten skulle tas bort i installationen.

– Det här är sånt som händer när man visar konst i andra lokaler, menar Konstmuseets chef Helena Persson som tycker att den diskussion som har uppstått är intressant.

Fast vernissagen ställdes in på Kulturnatten. Orsaken ligger inte bara i säkerhetsproblematiken efter djurrättsaktivisternas protester.

– Det finns ett försäkringsproblem i och med att utställningen äger rum i en lokal som inte ägs, och därmed är försäkrad av kommunen. Fastighetsägaren Lundberg har backat upp oss hela tiden men skulle någonting hända är museet som får stå för försäkringskostnaderna och det kan vi inte riskera.

Nu blir det ändå en ny vernissage på måndag den 6 oktober.

Blir det med eller utan död katt?

– Det blir med katt. Och säkerhetsvakt, säger Helena Scragg.

Klart ljus för ”White Light” till slut, trots att både kattvänner och djurrättsaktivister vässat klorna.