Hon byter mellan 15 olika röster i föreställningen. Men det är 18-åriga Maja som Nour El Refai blev fascinerad av, redan under den andra provspelningen. Huvudpersonen i Malin Persson Giolitos bästsäljare får än en gång berätta sin historia – nu på teaterscenen. "Störst av allt" har premiär den 28 februari på Rival i Stockholm.

Jag kände "Gud vad jag vill göra det här". Jag var jättedragen till den här komplexa historien och människan, säger Nour El Refai på telefon.

"En jättesviken tjej"

Maja står inför rätta efter en skolskjutning i Djursholms allmänna gymnasium. Nour El Refai beskriver henne som "avstängd, kall och dryg som fan". Hon tror att den ovanliga förövaren är en del av fascinationen för berättelsen – liksom Malin Persson Giolitos sätt att berätta den. Och det finns mycket mer under Majas yta.

Hon är en jättesviken tjej som har varit fruktansvärt förälskad. Men ingen har sagt att han inte är bra för henne. Alla är lite kära i honom, eftersom han är son till Sveriges rikaste man. När han börjar bli dum och farlig sätter ingen stopp, så hon är extremt utsatt, säger Nour El Refai.

Bokens form av monolog gör att hon tycker att den passar bra för teatern.

Den är skriven mycket utifrån Majas tankar, och det går att visa på teatern. Man får höra vad hon tänker och känner, och kommer väldigt nära.

"Det är hårt"

Rollen blev dubbelt utmanande för Nour El Refai, inte bara för att hon ensam ska driva berättelsen framåt. Hon var gravid när hon repeterade in den, och led av hyperemesis, en svår form av illamående. Hon födde sin son i oktober förra året.

Det går inte att tajma sådant. Jag har ett jobb där jag bara kan be en produktion att vänta på mig så länge. Det fick bli såhär, och allting är jätteplanerat in i minsta detalj nu. Det är hårt, man jobbar verkligen när man jobbar. Men sedan släpper jag produktionen. Hemma vill jag bara umgås med min bebis, säger hon.

Efter den tuffa repetitionstiden känner hon sig nu positiv.

Nu tror jag att det kommer bli skitbra.