Hon är bosatt i Vadstena och blev den första att ta emot det stipendium som instiftades till Liisa Chaudhuris minne strax efter konstnärens död 2011.

– Jag fick det i samband med minnesutställningen här på Galleri Kronan för två år sedan. Pengarna skulle användas till en resa och jag blev inspirerad av det Liisa hade gjort på Lofoten, säger hon.

Det blev också utgångspunkten för hennes egen utställning som heter ”Lofoitisk topografi – berg jag mött” och öppnar på lördag.

Artikelbild

| Lofoitisk topografi. Det återkommer i Maria Segersälls verk på Galleri Kronan.

– Jag vet inte om det finns ett ord som ”lofoitisk” men det är så poetiskt och jag bestämde mig för att använda det i utställningsnamnet, förklarar Maria och berättar om vistelsen i ett blåsigt och grått höstlandskap – hon var där i oktober förra året. Men det saknades inte inslag av starka färger och de återkommer på utställningen. Mitt i lokalen reser sig ett grönt tygberg och längs väggarna kan man se målningar som gnistrar i olika kulörer.

– Träden kunde vara gula och vattnet lyste i turkos, säger Maria Segersäll.

Hon bodde i Svalvaer där det finns ett konstnärshus med både bostad och ateljé.

– Det är samma hus där Liisa brukade bo under sina vistelser. Jag reste runt mycket i landskapet och gjorde skisser. De visas också i ett av rummen under utställningen, säger hon.

Artikelbild

Många känner Liisa Chaudhuri genom hennes akvareller, som med svepande, långa drag återger konturerna av landskapet utanför Norges nordvästra kust. Det var något även Maria Segersäll tog fasta på, men hon gjorde det på sitt eget sätt. Hon har en utbildning i textilkonst från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och det går igen på utställningen.

– Jag har ju arbetat mycket med textil, broderi och måleri. Jag ville gärna göra akvareller, men gillar också att jobba stort och det finns nog inte så stora akvarellblad. Det blev ändå något ”vått i vått”, då jag använde textilfärg som flyter ut på samma sätt som akvareller, förklarar hon.

Artikelbild

Utställningen på Galleri Kronan är visserligen ett resultat av resan till Lofoten, men landskap har spelat en viktig roll i hennes konst också tidigare.

– Det mesta jag gör är relaterat till landskap och på sistone har jag ägnat mig mycket åt vatten, förklarar hon.

Artikelbild

Sättet att ympa en teknik som påminner om akvarellmåleriet på hennes tidigare sätt arbeta är ett experiment, säger hon.

Men låter ändå förstå att det också är ett sätt att gå vidare.

Artikelbild

0768-408173