Munspelskonventet, det sjätte i ordningen, lockar munspelsentusiaster från hela Sverige – från Höör i söder till Haparanda i norr. Det pågår 14-16 september då man samlas på Hotel Nordic på Stockholmsvägen för att hålla workshops, clinics, umgås och sälja instrument.

Initiativtagare till munspelsföreningen HarpMeet är Markus Korhonen i Kolmården. För honom fanns munspelet med redan från barnsben.

– Min far spelade. Själv gillar jag att munspel ligger nära den mänskliga rösten. Eftersom jag inte kan sjunga blev det mitt hjälpmedel. För mig har munspelet en ton som slår an direkt. Den är inte som något annat. Den går direkt till hjärtat, säger han.

Artikelbild

| Trickbag gör på lördag en spelning på Dynamo som är öppen för alla. Bandet är invalt i International Blues Hall Of Fame.

Föreningen har i år slagit på extra stort och har lyckats boka den brittiske munspelsstjärnan Steve West Weston som håller en workshop där han delar med sig av sin kunskap och spelstil.

– Steve West Weston är en av Europas främsta på sitt instrument i bluesgenren. Det top of the line för oss. Han är en fantastisk munspelare och en väldigt trevlig människa, säger Markus Korhonen.

Han har många år inom bluesscenen bakom sig och på meritlistan finns bland annat samarbeten med The Who-sångaren Roger Daltrey och Wilko Johnson, känd från Dr Feelgood.

Steve West Weston spelar numera i bandet Trickbag som blir en höjdpunkt under konventet med sin konsert på Dynamo på lördag, öppen även för allmänheten. Trickbag är invalt i International Blues Hall Of Fame och är känt som ett energipumpat liveband med den karismatiske showmannen och sångaren Tommy Moberg i spetsen.

Artikelbild

| Seteve West Weston.

– Trickbag är legendarer i bluesvärlden. Det är bandet som alla amerikanska bluesartister bokar som kompband när de kommer till Sverige. Det är sjukt bra, säger Markus Korhonen.

Harp Meet genomförs med hjälp av utvecklingsbidrag av Norrköpings kommun och sponsorer inom musikbranschen. Markus passar på att hylla kommunen för att man redan från början välkomnade hans initiativ att starta en munspelsförening.

– Kommunen har varit otrolig. Redan från dag ett fick jag stöd. "En munspelsförening? Det måste vi ha!" tyckte de.

– Att träffas och bilda nätverk är vad föreningen är till för. Vi är starkast i Östergötland men hoppas att vi ska knoppa av oss till flera orter. Men att vi kan boka ett band som Trickbag är ett tydligt tecken på att vi har växt.

Efter lördagens konsert hålls höstens premiärupplaga av Norrköping bluesjam – där musikerna från Trickbag ingår i husbandet.

– Det blir århundradets bästa jam. Det är helt sanslöst unikt, myser Markus Korhonen.

Norrköping bluesjam kommer sedan att återkomma en gång i månaden under ledning av Fredrik "Skanky Fred" Karlsson, gitarrist i Lisa Lystam Family Band.