I tisdags skulle EWK, Ewert Karlsson, ha fyllt 100 år. Under lördagen uppmärksammar EWK-museet och Arbetets Museum detta genom att inviga en ny utställning om berättelsen om personen bakom signaturen EWK i "En berättelse om hans liv".

EWK:s ateljé från hemmet i Huddinge flyttas ner till Arbetets Museum i Norrköping och här visas originalbilder och foton från familjen som aldrig tidigare visats i det här sammanhanget. Det kommer även att finnas privata berättelser om Ewert Karlsson som far, morfar och vän. EWK drabbades av en stroke 1995 och tvingades då ge upp sitt yrkestecknande. I utställningen visas också för första gången de skisser som han fortsatte att göra med en försiktig vänsterhand efter sin stroke. Utställningen kommer att finnas på plats till 7 april 2019.

Under lördagen delas även årets EWK-pris ut. Priset på 10 000 kronor delas årligen ut av EWK-sällskapet och Dagens Arbete till en satirtecknare som arbetar i EWK:s anda och priset 2018 går till Max Gustafson, 40 år och som varit verksam tecknare i 21 år och medverkat i ett stort antal dagstidningar och fackförbundstidningar. Motiveringen lyder bland annat "... . Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Men han driver också med fördomar, stereotypa könsroller och vår oförmåga att förstå klimathoten...".

Artikelbild

"Det är precis den typen av ryggdunk man som tecknare behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid", säger Max Gustafson om EWK-priset

– Det känns otroligt hedrande att få en sådan här utmärkelse. Det är precis den typen av ryggdunk man som tecknare behöver för att samla kraft i en orolig politisk samtid, säger Max Gustafson i en kommentar.