Koffertarna från det franska modehuset Louis Vuitton började tillverkas i mitten av 1800-talet och finns fortfarande i nyproduktion. Men några resväskor för vanliga dödliga har de aldrig varit.

Man kan köpa en sprillans ny för cirka 250 000 kronor tror jag, säger Johanna Malm och berättar att hon och hennes man just kompletterat sin samling med en modern variant gjord för att hysa en skateboard.

Med tanke på att en tom koffert väger mellan 30 och 40 kilo är det inget man tar med på chartersemestern. Frågan är hur man reser med den överhuvudtaget?

Artikelbild

| Även Franklin D Roosevelt hade en koffert som nu visas i utställningen "Legendary trunks". Pressbild.

Innan du ens börjar packa har du övervikt, man kanske behöver privatjet, säger Johanna Malm.

Designmöbler

Fastighetsbolagsägaren Magnus Malm har lagt ner "väldigt mycket pengar" på Louis Vuitton-samlingen, nu drygt 400 föremål varav de flesta är just koffertar.

För paret Malm är de framför allt utställningsobjekt och designmöbler. Deras intresse började med ett reportage i en inredningstidning där de såg en koffert som användes som soffbord och ville ha ett likadant själva.

Artikelbild

| Judy Garlands två koffertar, en för skor och en för LP-skivor, ingår i Magnus och Johanna Malms samling. Pressbild.

Sedan kom vi att köpa en större samling av en tysk samlare, det var 152 koffertar som vi förvärvade för några år sedan och då föddes idén om en utställning, säger Magnus Malm.

Kolonisatörer

Utställningens dyrgripar har ett yttre hölje av metall och användes ursprungligen av kolonisatörer och upptäckare i Afrika, vars bagage fraktades av bärare.

Tre av väskorna ägdes en gång av kolgruvemagnaten John Moffat som enbart bodde på hotell och hyste sina ägodelar i 120 koffertar från Louis Vuitton, berättar Johanna Malm. En annan väska tillhörde den brittiske spionen Frank Foley som under sin tid som chef för passmyndigheten på brittiska ambassaden i Berlin hjälpte 10 000 judar att fly från nazisterna.

Utställningen "Legendary Louis Vuitton bags & trunks the exhibition" visas på Galleri Fredstan den 16 mars till 19 augusti.