Sven Wernström föddes i Stockholm 1925. Han växte upp i en arbetarfamilj på Södermalm och började sin yrkesbana som typograf på Aftonbladets sätteri, men började skriva böcker vid sidan om.

Sven Wernström debuterade 1945 med äventyrsboken "Falkar på jakt" på B Wahlströms förlag. Han var produktiv och skrev ett hundratal böcker, mest för barn och ungdomar, några under pseudonym. Med böcker som "Mexikanen", "De hemligas ö", "Resa på en okänd planet" och "Skatten i de fattigas by" tog han in klassperspektivet i barnkammaren. Mest känd är han för storverket "Trälarna" som utspelar sig i Norrköping och beskriver stadens framväxt, från krog vid vadställe på 1100-talet till bullrande industristad.

– Jag ägnade tio år av mitt liv åt den. Och det är mitt livs verk. Jag har skrivit hundra andra böcker men dom är inte lika bra, sa Sven Wernström i en intervju med NT 2013.

Den storslagna boksviten är inspirerad av Vilhelm Mobergs "Min svenska historia" och utmanade gängse historieskrivning som Sven Wernström ansåg vara alltför fixerad vid regentlängder. Istället ville han skildra historien underifrån med de fattigas hårda livsvillkor. ”Jag skulle inte nämna klasskampen, jag skulle visa upp den” förklarade han i den devis självbiografiska boken Ett författarliv från 2009.

Sviten utkom 1973-1981 och belönades med bland annat Heffaklumpen och Nils Holgersson-plaketten. Böckerna har blivit animerad tv-serie – och gavs ut på nytt under 2000-talet, men då utan sista delen.

Sedan 1970 var Sven Wernström bosatt på Vikbolandet tillsammans med sin hustru Inga som avled för fem år sedan. De träffades 1944 på Marieborgs folkhögskola där han fått LO-stipendium för att studera. Hon blev bildkonstnär och illustrerade många av omslagen till makens böcker.

Sven Wernström hade även ett stort musikintresse och under flera år var han en av cittraspelarna i Cittronilerna med Norrköpingsprofiler som John Pohlman, Ragnar Dahlberg och Göran Sarring.

Högt upp i åldern var han oförtröttligt aktiv som författare, krönikör i Folkbladet, vänsterdebattör och bloggare. Flera av inläggen på senare år kretsade kring livet i det han kallade ”dödens väntrum”. Bland annat skrev han: ”Jag är inte religiös och har inget att frukta. Om jag trodde på den kristna vidskepelsen skulle döden verka skrämmande. Men det gör jag alltså inte. Att dö är att återgå till det normala ickevarat.”

Sven Wernström avled i stillhet under natten till torsdagen. Han blev 93 år. Efter sig lämnar han familj, dottern Gittan, barnbarn och barnbarnsbarn.