Den försvunna "Number One" ingår i en serie målningar som Åke Bjurhamn kallar "Freedom suite". Det är en stor akrylmålning i blått, svart och vitt, rankad av konstnären själv som ett av de viktigaste verken i hans produktion. Den målades 1981 efter en resa till New York som fick en avgörande betydelse för Åke Bjurhamns konstnärskap. Där mötte han nämligen den amerikanska expressionismen.

– Jag fick en fullständig kick och målade som de gjorde med blöt akryl på obehandlad segelduk. Målningen har karisma och blev startskottet för ett helt nytt måleri, säger han.

Konstverket har ställts ut på flera gallerier i Sverige, men även i Danmark. Det har också spridits över världen på omslaget till en samlingsbox med den amerikanske altsaxofonisten Jimmy Lyons.

Artikelbild

| "Det är anmärkningsvärt att en målning bara kan försvinna" säger konstnären Åke Bjurhamn.

25 år efter New York-resan köpte Konstmuseet originalmålningen till kommunen för 15 000 kr. Den hamnade i Fredrik Bergqvists (M) oppositionsrådsrum på Rådhuset.

– Jag tycker att den var rätt häftig och ville gärna stödja en lokal konstnär. Vi hade ganska många verk av Åke Bjurhamn i korridoren och oppositionsrådsrummet, säger Fredrik Bergqvist.

När Sophia Jarl tog över som oppositionsråd byttes konsten ut. Men när Konstmuseet för ett år sedan gjorde en inventering av deponikonsten saknades "Number One".

– Det är inget litet verk som man stoppar i fickan precis, säger Thomas Edetun, intendent med ansvar för deponikonst.

Artikelbild

Den försvunna målningen "Number 1" är ett nyckelverk i Åke Bjurhamns konstnärliga produktion.

Sophia Jarl har sett målningen på en bild som hon fått av konstnären, men om den har hängt i Rådhuset tidigare kan hon inte svara på.

– Det är en vacker tavla av Bjurhamn. Men jag har aldrig sett den varken på mitt rum eller på någon annans rum i Rådhuset sedan jag ”flyttade” in. Å andra sidan jag inte lika konstintresserad som min företrädare, säger hon.

Artikelbild

Målningen pryder omslaget till ett samlingsbox med den amerikanske saxofonisten Jimmy Lyons.

För tre månader sedan gjordes en polisanmälan om det försvunna konstverket.

– Det är inlagt i ett godsregister som vi kan kolla om vi anträffar misstänkt stöldgods, säger Calle Jerrhage, förundersökningsledare vid polisen.

Artikelbild

| Ateljén. Åke Bjurhamn målar i akryl.

Åke Bjurhamn har själv efterlyst målningen på Facebook – utan resultat. Han misstänker att tavlan inte är stulen, utan har hamnat på villovägar.

– Först trodde jag att den skulle komma fram, bara de får leta lite. Men nu har det gått ett tag. Det är anmärkningsvärt att ett konstverk som är över en kvadratmeter bara kan försvinna. Det är mystiskt, säger konstnären.

Artikelbild

| Konstnären Åke Bjurhamn i ateljén.

– Jag var själv med och utredde skulpturen "Oskulden" som försvann. Den fick ju smeknamnet "Den förlorade oskulden". Men den visade sig inte alls vara förlorad. Den stod i Rådhusets entré, folk visste bara inte att det var den. Så kan det nog vara nu också och kanske kan artikeln hjälpa till.

Behöver kommunen se över sin hantering av konst?

– Nej, det sköts i allmänhet bra. Men det här är botten. Ett verk ska inte försvinna från en offentlig miljö, tycker Åke Bjurhamn.