I motiveringen talas det om engagerande frågor, aktuella ämnen och att besökaren inspireras till egna kreativa lösningar för ett hållbart samhälle.

Museichef Niklas Cserhalmi, på plats i Sigtuna, där priset delades ut är naturligtvis nöjd.

– Ja, det känns naturligtvis bra att veta att vi byggt den bästa utställningen i år. Det är ett superbetyg, säger han.

Artikelbild

| Cykelkarusell med träd. Besökarna trampade i gång redan under invigningen och hjulen snurrar bra för Framtidsland.

Framtidsland är Arbetets Museums största satsning någonsin och öppnade ifjol som en efterföljare till långköraren Industriland. Men Framtidsland har också blivit populär.

– Vi får mycket besök av skolor, barnfamiljer och ströbesökare och vi får fina reaktioner från musei- och universitetsfolk, säger Niklas Cserhalmi.

Anledningen tror han är angelägna ämnen som presenteras med ett lekfullt tilltal.

– Vi har varit noga med att man inte ska gå från Framtidsland och känna skam och skuld för de problem som finns eller gå därifrån med känslan att det inte går att göra något åt det.

Framtidsland tar upp problem som miljö, energiförbrukning och överkonsumtion. Priset "Årets utställning" innebär inget annat än äran.

– Vi har fått en fin plakett som vi kan sätta upp. Men det viktigaste är att vi kan gå tillbaka till våra många bidragsgivare och säga "Titta vad bra det blev tack vare er". Det gäller alla från de ungdomsgrupper i Falun, Örebro, Norrköping, Linköping och Kristianstad som var med från början till Eon och andra som sett till att vi har haft råd att göra den här satsningen, säger Niklas Cserhalmi som ser fram emot att återvända till Norrköping och använda den nya utmärkelsen till att marknadsföra Framtidsland och Arbetets Museum ännu mer.