Norrköping som filmstad gör uppenbart bra ifrån sig. Filmerna "Goliat" och "Den blomstertid nu kommer" är nominerade till Guldbaggar i sammanlagt nio kategorier. Olle Tholén är en av medlemmarna i filmkollektivet Crazy Pictures som ligger bakom "Den blomstertid nu kommer". Filmen har nominerats för bästa film, bästa visuella effekter och bästa ljud/ljuddesign.

– Det känns väldigt, väldigt, overkligt. Vi trodde kanske att det skulle kunna finnas en möjlighet att nomineras i ljud och visuella effekter. Men att bli nominerade i den tyngsta kategorin är verkligen en stor överraskning. Fantastiskt och en revansch för oss som jobbat med det här och trott på det under lång tid, säger han.

Är det sant att det räcker att bli nominerad?

Artikelbild

| Joakim Sällquist är nominerad till priset för bästa manliga huvudroll i filmen "Goliat".

– För oss är det verkligen så. Det betyder sjukt mycket att bli nominerad. Det är ett kvitto på att vi gjort något bra. Vi har alltid haft publiken med oss. Men nu har vi fått ett erkännande av branschen också.

Filmen Goliat har sex nomineringar. Den har till största delen spelats in i Norrköping med lokala amatörskådespelare. Filmen har nominerats till bästa film, manus, bästa klipp och bästa originalmusik. Skådespelarna Joakim Sällquist och Sebastian Ljungblad, båda från Norrköping, är båda nominerade till bästa manliga huvudroll.

Vi har försökt nå Joakim Sällquist för att få en kommentar. Men han befinner sig på semester och har inte kunnat nås.

Samtidigt sitter Sebastian Ljungblad häktad och har därför inte kunnat uttala sig.

Artikelbild

| Olle Tholén från Crazy Pictures är mycket nöjd med att deras film nominerats i tre kategorier.

Johan Karlsson är chef på Cnema och drivande bakom Norrköpings filmliv. Han är mycket nöjd med nomineringarna och ser dem som ett kvitto på att stadens engagemang inom film har givit frukt.

– Visst hade jag hoppats. Men det här överträffade alla förväntningar. Det här är en dag när man kan vara stolt för Norrköpings skull och jag är otroligt glad för alla inblandade. De är så värda nomineringarna, säger han.

Artikelbild

| Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm den 28 januari och direktsänds i SVT. Den leds av skådespelaren och Grotescomedlemmen Emma Molin.

Kan nomineringarna ha en betydelse för framtiden för Norrköping som filmstad?

– Det tror jag absolut. Nu finns exempel som kan fungera som inspiration för andra filmskapare. Vi har ett produktionsbolag som finns på plats (Crazy Pictures) och vill vara i Norrköping och vi ser att bolag från hela landet vill komma hit.

Årets nomineringsvinnare är trolldramat "Gräns". Det är nominerat till nio statyetter. Bland annat i kategorierna för bästa film och bästa regi genom Ali Abbasi. Dessutom kan Eva Melander, som spelar trollet Tina, vinna bästa kvinnliga huvudroll. Även filmen "Unga Astrid" kan sägas vara en nomineringsvinnare. Där har Alba August nominerats i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Den har också chans att bli bästa film, och Marie Bonnevie, som spelar Astrids mamma är nominerad för bästa kvinnliga biroll.