I slutet av oktober planerar han för bokrelease på Himmelstalunds Brunnssalong. Då kommer "Ankare i tiden" som Anders Keily ger ut själv. När detta skrivs har han än så länge bara ett provexemplar i sin hand.

– Det är ett medvetet val att ge ut boken själv. Jag gillar att skapa och följa med i hela processen, att få det precis som jag vill. Jag har aldrig skickat in till något förlag, säger han.

Vi pratar om titeln, "Ankare i tiden" och vad som menas med det. För Anders handlar det om betydelsefulla händelser, starka minnen, sådant som i livet markerar ett före och ett efter. Något som gör avtryck.

Artikelbild

– Ankare i tiden helt enkelt, säger han och ler.

Även om denna 40-åring länge haft ett behov av att uttrycka sig i skrift så är det mesta i boken ganska nyskrivet. Han beskriver hur det dyker upp strofer och ord i huvudet då och då, som vågor. Förr skrev han upp det på lappar. Nu antecknar han i mobilen istället. Vid ett senare tillfälle kanske han kan använda det.

– Processen fram tills att något är färdigskrivet är ganska lång. Vad är det egentligen jag vill berätta?

Han tror att det är ganska vanligt i den skapande processen att man växlar mellan att tycka att det man gör är jättebra till att allting bara är skräp.

Artikelbild

| Anders Keily har bott i Norrköping de senaste 17 åren men kommer urprungligen från Skeppsgården utanför Valdemarsvik.

Anders läser inte så mycket dikter men han tycker om Tomas Tranströmer. Han lyfter också fram Sam Carlquist.

– De lyckas med att få ord få läsaren att tänka till, låter oss göra egna tolkningar.

Artikelbild

| Anders Keily strävar efter att hitta de exakta orden.

Det ska inte vara för tydligt vad man vill säga, menar han.

Anders jobbar på Telias kundtjänst. Att skriva noveller eller en roman är inget han har planer på. Han har heller inga drömmar om att, om det vore möjligt, bli poet på heltid.

Artikelbild

– Jag är nöjd som det är nu.

På Telia har han arbetat i ungefär två år. Tidigare var han egen företagare, gav sig in i agentbranschen. Nu uppskattar han att ha en fast inkomst och ett schema. Det ger honom tid för skrivandet vid sidan av jobbet.

Moustafa Jano har gjort omslaget till boken. Mia Fallby har svarat för designen. Boken är tillägnad hans fru Linn och dottern Maya. Tre tillfällen är inplanerade för framträdanden: i Norrköping, Västervik och Östersund. Då kommer Anders att prata om och läsa ur sin bok.

När han bläddrar i boken är han nöjd.

– Det känns bra. Jag har fått sagt det jag ville ha sagt. Jag hoppas att det jag skriver kan väcka någonting hos andra.