Lite väta från ovanifrån har mindre betydelse denna dag. I fokus står reggaen, förgrundsgestalten Bob Marley hyllas. Vitt skilda åldrar blandas i parkområdet vid Folkets hus. Dagen inleds med bland annat Paraden, Tasty roots och Marx Gallo.

Ett riktigt inbitet reggaefan är Susanne Petersén från Skärblacka. På armen har hon Marx Gallos autograf intatuerad.

– Det jag tycker om är att så många från noll till 100 år kommer hit. Jag jobbar inom hemtjänsten och de gamla vill gå hit. Den här musiken passar alla, säger hon.

Överraskning på scenen

En överraskning är att General Knas plötsligt dyker upp på scenen. På väg mellan spelningar i Linköping och Stockholm fick han för sig att stanna i Skärblacka.

– Jag har varit här och spelat tidigare, och spelat in i Kalle Baahs studio. Jag har lite kärlek till Skärblacka. Jag tänkte att jag sticker förbi kollar läget. Nästa vecka släpper jag min nya singel Son of Marley och det passar ju bra här, säger han.

När jamaicanen Little Roy går på höjs stämningen ytterligare. Toppen nås när de lokala favoriterna Kalle Baah, som en gång drog igång minneskonserten, intar scenen. Nyligen släppte den singeln Under samma himmel. Pelle Johansson, sångare och gitarrist i bandet, berättar om låtens tillkomst.

– Refrängen kom för ett och halvt år sedan när jag var ute och gick. Sedan började jag skriva på den och kom fram till att den handlade om något helt annat än idén jag hade från början. Jaha, det här handlar den om, sa jag och såg eländet i världen i den. Låten går tillbaka till black rasta och tillbaka till natural, fast på svenska. Det är något som är Kalle Baah i låten, säger han.

En kvinnlig solosångerska

Artikelbild

Han passar på att berätta en anekdot om hur han fastnade för reggaen då han hört en låt med Bob Marley spelas på Radio Luxemburg. Pelle blev genast fast, han hade aldrig hört något liknande. För hela sin sommarlön, 3 800 kronor, sprang han till Spiralen skivor och köpte alla reggaeskivor han hittade. De andra medlemmarna i Kalle Baah fastnade och de bytte pop/rocken mot reggae.

– Sedan har det rullat på, berättar Pelle och gör sig redo för spelningen.

Artikelbild

På tur står Cajsa Camomile, från Västerås, den enda solosångerskan som är kvinna. Tidigt påbörjade hon sin musikkarriär och har bland annat körat bakom Govenor Andy.

– Jag ska fortsätta och satsa på en karriär som soloartist. Jag har mycket material som ligger och väntar, säger 22-åriga Cajsa som producerar musik tillsammans med sin musicerande pappa.

Artikelbild

Kärlek är känslan hon förknippar med reggaen. Många under konserten är säkerligen benägna att hålla med.

– Jag tycker det är underbart att se sådan uppslutning trots vädret. Det är en stor familjefest. Just mötet med alla är fantastiskt, både unga och gamla. Och så alla artister som ställer upp, alla sponsrar oss och det är sådan häftig känsla, deras ödmjukhet lyser i ögonen, säger Stina Nerman som arbetar ideellt under evenemanget.

Artikelbild

Hon fortsätter:

– Det är sådan stämning här. Eller som en ungdom uttryckte det: det här är Skärblackas nationaldag.