De fyra kvinnorna på advokatbyrån Heder (spelade av Julia Dufvenius, Anja Lundqvist, Alexandra Rapaport och Eva Röse) har det svårt nog att ta sig fram i en bransch där fall med kvinnliga brottsoffer inte sällan hamnar i skymundan till förmån för "viktigare" saker. Med en farlig hemlighet som gruppen tillsammans måste hantera blir det knappast enklare.

Dick pics och manspreading

Viaplays kommande spänningsthriller "Heder" avhandlar under de första inledande minuterna numera välkända diskussioner kring sådant som dick pics, manspreading och hot och hat mot framgångsrika kvinnor.

Artikelbild

| Julia Dufvenius spelar en av brottmålsadvokaterna på advokatbyrån Heder, i Viaplay-serien "Heder" som får premiär i höst.

Till en början, när vi skrev manus, kändes det som att vi fegade och höll tillbaka på de sakerna. Men när vi spelade in kändes det faktiskt som att det var något nytt, att kunna ta upp saker som manspreading, säger Anja Lundqvist.

Mitt under produktionen, hösten 2017, briserade metoo-rörelsen. Trots att arbetet med serien påbörjades långt tidigare sätter den fingret på mycket av det som samhällsdebatten har cirkulerat kring sedan dess. Delar av manuset fick till och med korrigeras när Sveriges nya samtyckeslag kom, i svallvågorna av den häftiga debatt som metoo lade grunden för.

I dag finns det ett behov av nya historier, och det finns en vilja att lyssna, säger Julia Dufvenius.

Många har också en längtan om att de här ämnena ska belysas i ett populärkulturellt sammanhang, tror Anja Lundqvist.

Artikelbild

| "Jag tycker att Heder är en väldigt folklig serie som många kan ta till sig", säger Anja Lundqvist

På ett sätt som faktiskt kan vara spännande att följa också! Där det handlar om vem som är offer, vem som är förövare, och om vi alla är lika inför lagen. Det är ett väldigt känsligt ämne, framför allt nu så klart.

Önskan om kontroll

Artikelbild

| Anja Lundqvist om metoo: "Vi har haft många liknande diskussioner tidigare, men det är aldrig något som har förändrats. Denna gång bara fortsatte det, det lyftes upp som ett strukturellt problem."

"Heder" är inte som vilken produktion som helst för dem. De har båda varit med från början, med idéer, manus, produktion och till sist i två av huvudrollerna. Det är resultatet av ett väldigt medvetet beslut om att få mer kontroll över sin sina liv och karriärer.

Vi kände att vi ville ha mer att bestämma om. Att vi inte bara ville bli valda av andra, och göra vad andra ville, säger Anja Lundqvist.
Artikelbild

| "Jag är så stolt över det vi har gjort", säger Julia Dufvenius om "Heder".

Känslan av att ta kontrollen gjorde hela skillnaden, menar Julia Dufvenius.

Som skådespelare fungerar man ofta som ett instrument åt andra människor. Nu fick jag bli mitt eget instrument, nu kunde jag själv fundera över hur jag kunde påverka.

Vill nå brett

Trots större frågor kring patriarkala strukturer är "Heder" framför allt en thrillerserie, en folklig historia som de båda hoppas kan nå en bred publik.

Jag hoppas att man både upprörs av det man ser och att man får ett sug att vilja se nästa avsnitt, säger Anja Lundqvist.

Julia Dufvenius är inte ett dugg orolig inför premiären.

Min 19-åriga dotter tyckte att det låg så nära verkligheten så att det var läskigt. Det känns som ett bra betyg för mig.

"Heder" har planerad premiär på Viaplay i höst.