När jag ringer Julia Adams bryts samtalet nästan direkt. Hon ringer upp snabbt och ger en lite förvånande förklaring.

– Förlåt, jag sitter i en källarstudio och gör house.

Att Julia (före detta Little Marbles) gör house känns otippat. Hennes låtsläpp sedan solodebuten 2015 är väldigt utlämnande och högst personliga. Visserligen pop-pärlor med hitkänsla, men knappast dansdoftande tyngd ämnat för 130 decibel.

Artikelbild

| "Den handlar om min komplicerade relation till mamma. Jag har vägt varje ord, vill inte låta arg utan mer berättande och sårbar", säger Julia Adams om senaste låtsläppet.

– Jag har skrivit åt andra i ett år nu. En av mina egna låtar kan ta två år, det här tar en eller två dagar. Skönt att tänka på annat, lite som en ångestsemester.

Hon tycker det är skönt att inte tänka på sig själv en stund. För det är just det hennes egna produktioner handlar om. Sitt eget liv och relationer till andra.

– Min ångest och mina tvivel. Hela tiden. Jag är dålig på att ta konflikter, stänger in mig i mig själv i jobbiga situationer. Då hamnar det i texter istället. Jag skriver mer när jag mår dåligt.

I förra veckan släppte hon singeln "Mamma".

Artikelbild

– Den handlar om min komplicerade relation till mamma. Jag har vägt varje ord, vill inte låta arg utan mer berättande och sårbar.

Hon berättar att den var jättesvår och tung att göra, både produktion och text har gått många varv. Nu är den väldigt strippad och naken. Och hon är orolig för mammas reaktion.

Artikelbild

– Vill inte att den tolkas på en del sätt. Som att såra, det är inte syftet. Jag vill bara säga vad jag känner och tänker.

Hon har inte fått någon reaktion från mamma än. Däremot respons från framför allt från tjejer.

Artikelbild

– Mamma/dotter-relationen finns ju inte återgiven så mycket på det här sättet. Det är mest mamma-hyllningar, inte om krav och förväntningar som kan krocka.

2018 är ett "släpp-år" för Julia. Tre singlar och ett album i höst. Detta efter ett par år i studion och med mycket skrivande.

– Det är befriande att släppa allt, men samtidigt läskigt. Nu kan jag inte pilla mer med det, nu ska det ut.

Hur vill du beskriva albumet?

– Det är nog ganska tungt, personligt och utlämnande. Det var en utmaning att få en helhet, men jag känner att jag har hittat rätt. Kärnan är mina texter och min röst.

Albumet heter "Konsten att leva" som är en av låtarna.

– Den handlar om hur svårt det är att leva och att uppskatta det man har. Vad är meningen, varför är vi här. Det handlar väl alla mina låtar om egentligen.

Vad är meningen, då?

– Har inte hittat svaret. Är avis på de som tror på något större. Jag tror ju inte på gud, det kanske är svårare att hitta mening då.