Böcker till fattiga barn

Hanaa al-Ramlis kärlek till böcker fick henne att lansera projektet "Min bok är din bok", som på fyra år har samlat ihop omkring 75 000 böcker till fattiga barn i Jordanien. Idén växte fram när hennes egna barn blev äldre.

Hon lanserade idén på Facebook och Twitter och responsen var massiv. Med hjälp av organisationer som verkade i fattiga områden lyckades hon ordna både lokaler och volontärer till biblioteksprojektet.

Det första biblioteket upprättades i Jordaniens mest utsatta flyktingläger.

Läsning det viktigaste

I dag har Hanaa al-Ramli bättre koll. "Min bok är din bok" finns på 29 platser i Jordanien och projektet har spridit sig till åtta andra arabländer. I genomsnitt har biblioteken tillgång till 3 000 böcker och några har även datorer för att lära barnen att nå ut med sina berättelser till omvärlden.

Projektet har fått mycket beröm, men även en del kritik från de som anser att mat är viktigare än ord.

För att motivera barnen tar hon med några av de mest läsintresserade på resor. Första gången fick de besöka ett museum i Jordaniens huvudstad Amman.

Drömmer om nya projekt

Resorna går inte bara till städer i Jordanien utan ibland även till Bokmässor runt om i världen. Där får barnen träffa författare som skänker dem signerade böcker.

Att arbetet med "Min bok är din bok" tar mycket tid, upp till 20 timmar per dag enligt al-Ramli själv, har inte avskräckt henne från att planera nya projekt.