När dottern Maggan var fem månader fick komikern Emma Knyckare ta emot priset ”Årets Mama”. Det blev tre år senare titeln på komikerns första egna scenföreställning om föräldraskap i alla dess nyanser. I höstas togs showen emot med öppna armar av både kritiker och publik.

– Det är något stärkande i att mötas och få skratta åt eländet. Många kvinnor i publiken sitter och armbågar sina vänner i sidan när de känner igen varandra. Det är otroligt förlösande med att få skratta ihop i en stor och opräktig mammagrupp, säger Emma Knyckare.

Nu åker hon ut på en ny turnévända med stopp på tretton platser i landet.

Artikelbild

| På Gaffa-galan i Norrköping i fjol prisades komikern Emma Knyckare och hennes kvinnliga kollegor bakom den mansfria festivalen Statement.

– Det känns superroligt, inte minst att få göra nypremiären i Norrköping. Det är så fint och en god vän i Norrköping ska komma med sina mamma-kompisar.

Några mindre förändringar har gjorts. Husbandet har bytts ut mot musikern Oskar Cresso, musikinslag har tillkommit och ståuppen har uppdaterats.

– Stand up är ju en färskvara och dessutom är jag väldigt rastlös själv. Jag tröttnar på skämt.

Föreställningen är baserad på hennes bok ”Hit med flaskan: Handbok för panikslagna mammor” och rymmer även en dos allvar.

– Boken blev allvarligare och ärligare än jag hade tänkt. Det som chockade mig mest med att bli förälder var att en annan människa blir prio ett i ens liv och alla konflikter som det kan leda till.

Emma Knyckare har flera gånger tidigare varit i Norrköping. Hon har sänt livepod från Arbis och prisades för ett år sedan på Gaffa-galan i Flygeln för initiativet till festivalen Statement för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Fredagen den 8 mars kommer också boken ”Patriarkatet får inte festa med oss”. Emma Knyckare beskriver den som ett kinderägg. Det är en foto- och minnesbok över festivalen, en handbok i arrangörskap och ”ett sorts manifest” från festivalen som hölls under det händelserika året 2018.

– Det hände så sjukt mycket positivt med ny samtyckeslag och metoo-rörelsen.

Hur var det att plötsligt debutera som festivalarrangör?

– Jättekonstigt. Jag gör skämt och vill mest göra det. Men kvinnor som är komiker förväntas vara samhällsförbättrare. Ingen frågar mina manliga komiker vad de kan göra för jämställdheten. Det lägger vi på kvinnor.

– Men frågan om sexuellt våld har engagerat mig länge. Om man inte ens har rätt till sin egen kropp, då kan vi inte ens börja prata om annat som är fucked up.

När Bråvallafestivalen lades ned var fokuset stort på sexuella övergrepp på festivaler.

– Då lade jag ut tweeten som blev startskottet för Statement.

Har du ångrat tweeten?

– Nej, aldrig. Statement är det mäktigaste jag har gjort. Jag lade skämten åt sidan i ett år för att jobba med projekten ideellt tillsammans med 30 andra fantastiska människor. Det har bara varit lustfyllt, viktigt och meningsfullt.

I höst åker Statement på klubbturné, men något stopp i Östergötland är inte planerat.