Om en månad är det startskott för den internationella harpfestivalen tillägnad tonsättaren Pratté som levt stora delar av sitt liv runt om i Östergötland. Hans existens har länge varit bortglömd men hittades av en slump av Norrköpings Symfoniorkesters harpist Delphine Constantin-Reznik 2016 som var på jakt efter en ny tonsättare att kunna förnya hennes och hennes man Roman Reznik repertoar med.

– Vi sökte efter en skandinavisk tonsättare, då ingen av oss är från Skandinavien tycker vi det är viktigt att få fram musikkulturen.

Paret fann Anton Edvars Pratté som under sin livstid spelade överallt i världen och levde en stor del av sitt liv i Östergötland. Men Prattés noter var svårfunna, men spårades till en plats de inte vill avslöja där en gammal elev till Pratté lämnat dem.

Artikelbild

| Delphine Constantin-Reznik har under två års tid planerat en festival i Prattés ära.

– Det var så mycket musik och det verkade vara bra musik. Vi hittade solokonserter med harpa och orkester och kände att det var fantastiskt, säger Delphine Constantin-Reznik.

Pratté ska varit en levnadsglad man som levde på olika gårdar runt om i regionen och behöll sina verk mest för sig själv. Vid upptäckten av honom och insikten av att han varit bortglömd insåg paret att de måste uppmärksamma Pratté igen, och det med råge.

– Det var min man som sa att jag måste göra en grej av det här, en festival, tävlingar, och sätta Pratté i fokus, säger Delphine Constantin-Reznik.

I Prattés ära anordnar nu Delphine Constantin-Reznik tillsammans med Norrköpings kommun och symfoniorkestern Pratté International Harp Festival, där Delphine själv kommer medverka som harpist. Festivalen inleds med en hyllningskonsert i Ledberg Kyrka den 5 maj och fortsätter sedan den 8 - 12 maj, med start i Crusellhallen i Linköping den 8 maj och den 9 maj i De Geerhallen i Norrköping. Festivalen fortsätter sedan med en tävling för unga harpister i åldrarna 12 - 25 från hela världen som kommer spela för en internationell jury med en vinst på 20 000 kr. Utöver detta blir det folkfest i harpans ära runt om i Norrköping med minikonserter.

Artikelbild

| Sedan Delphine var 7 år har hon spelat harpa och alltid känt att det är hennes kall.

– Just nu är Norrköping uppe i harpvärlden, så det är kul.

Delphine Constantin-Reznik förklarade att det känns som hennes öde att förmedla Prattés musik till omvärlden, då de har mycket gemensamt, både musikmässigt och deras liv i Norrköping.

Artikelbild

| Tidigt fick Delphine höra att hon var talangfull.

– Jag är glad att ha fått uppdraget. Det är så många externa parametrar som gör att det känns som mitt öde och uppdrag att få fram honom.