Två år på nacken har den här bandkonstellationen och i fredags släpptes singeln ”Soil”.

Svängigt och smutsigt lyder den egna beskrivningen av gruppen som betackar sig formuleringar som tjejband eller liknande. Framför allt är de trötta på tips från män om hur man egentligen ska spela blues. Som om råd behövdes här.

Med glimten i ögat blir det i alla fall en del låtmaterial skrivet i ämnet. Alla med skönt ironiska texter, exempelvis ”The Dude” - ett underbart furiöst och elegant finger up yours.

Artikelbild

Gruppens bränsle stavas musikalisk pondus och Evami Ringqvist har en röst av rostigt stål med riktigt brett register. Påminner lite om brittiska Sam Brown om ni minns ert 80-tal, men Ringqvist är tyngre och mer soulorienterad. I soundet spårar jag verkligen en hel del ”americana”. När Elin Öberg greppar munspelet i snygga växelspel med skickliga Moa Brandt på slide-gitarr i egna låten ”The Sauna” osar det fet, blå bluesrök.

Tove Brandt, rutinerad på kontrabas, skapar det där riktigt tunga gunget och Lina Anderberg på trummor är ett nytillskott i bandet men knappast någon nybörjare. Stämningen under kvällen var varm och familjär, med kul mellansnack om hur och varför de olika låtarna kommit till. Snyggt namn förresten. Ja, jösses vilket klös det var i dom här lokatterna.