Förutom ”Historieätarnas julspecial” så blir det här den andra säsongen av det publikkära programmet.

Lotta och Erik ska dock inte bara äta tidsenlig mat, utan även leva sig in i de utvalda tidsepokerna vad gäller boende, aktiviteter, kläder, kulturella evenemang och tidsenliga nöjen. Här vill man ta reda på hur det faktiskt kändes att leva i en annan tid än vår egen. Hur såg man ut? Vad gjorde man? Och framför allt, vad åt man?

I första programmet var det tidsepoken Romantiken man tog sig an. Salt sill kokad i svagdricka får ju verkligen smaklökarna att dansa. Humor, matlagning och en rejäl historielektion. Vad mer kan man begära?

Säsong två tar med oss till: Äldre vasatiden, Gustavianska tiden, Romantiken, 1930-talet, 1960-talet och 1980-talet.

Kolla in ”Historieätarna” - måndagar klockan 20.00 i SVT1.

Några som förhoppningsvis får äta lite mer genuint delikata godsaker är deltagarna och domarna i ”Hela USA bakar”. Sjuan har tidigare visat bland annat ”Hela England bakar” och ”Hela Sverige bakar”, och nu har det även blivit Amerikas tur att ge sin version av det ack så populära bak-programmet.

Programidén kommer ursprungligen från Storbritannien så England var således först ut med att sätta sina invånare i bakning. Programidén har därefter sålts till hela 16 länder, såsom Indonesien, Finland och Ukraina. Några av dessa 16 länder har även producerat en kändisvariant av programmet, exempelvis ”Hela kändis-Sverige bakar”, som sändes i våras på TV4.

I det här programmet ställs ett gäng hobbybakande deltagare inför tre olika bakutmaningar per avsnitt. En blir stjärnbagare och en åker ut i varje gång, tills det endast finns en lycklig vinnare kvar.

I den senaste amerikanska versionen bakas det givetvis storslagna, flådiga bakverk av alla dess slag och somliga deltagare blandar ingredienserna väldigt friskt. Vad sägs om macarons med currysmak, eller en chokladkaka med bacon i? Givetvis blir inte alla bakverk lika lyckade. Men för en gottegris som jag sätter det här verkligen fart på dreglet. Man lägger på sig två kilo bara genom att titta på när de bakar sina flotta tårtor och söta kakor.

Konceptet är ju knappast nytt och kanske behövs det väl inte ännu en upplaga av det här programmet. Men programupplägget är bra och det hela känns genuint och trevligt, och viktigast av allt - det gör mig glad.

För att citera en mycket klok Gustav Svensson i ”Svensson, Svensson- filmen”:

– Är magen glad, så är människan glad.

Jag kunde inte sagt det bättre själv.