Regissören Johan Palmgren gjorde 2015 den omtalade filmen om Arbis, "Sextemplet". Nu återvänder han delvis till Norrköping i ännu en dokumentär. "Hockey och höga klackar" berättar om hur filmens huvudperson Mikke har förvandlats till Micaela efter ett tidigare liv i förnekelse. Filmen visas på "prime time" i SVT 2 på torsdagen, den 19 april, men redan i torsdags var det smygpremiär på Cnema med både Micaela och Johan Palmgren på plats.

Kopplingen till Norrköping är logisk eftersom Micaela, som filmen handlar om, bor i stan sedan flera år tillbaka och för att Norrköpings Filmfond har varit med och finansierat projektet.

– Jag stötte på Micaela vid något sammanhang för några år sedan och slogs av hennes karisma. Jag blev nyfiken på hennes resa och bad om att få följa henne med kameran och göra den här filmen. Det var modigt och generöst att hon tackade ja, sa Johan Palmgren vid premiärvisningen.

Artikelbild

| Huvudpersonen Micaela tillsammans med fästmön Tatjana innan "Hockey och höga klackar" ska visas första gången. På torsdag går den i SVT.

För Micaela själv var det dock ingen självklarhet att tacka ja.

– Nej, jag var ytterst tveksam till en början. Jag kände inget behov av att synas, driver inga frågor om könstillhörighet och har aldrig varit med i HBTQ-rörelsen. Det var mina döttrar som övertalade mig att ställa upp och vara ett föredöme för alla de som inte vågar ta samma steg som jag har tagit, sa Micaela på Cnema.

Till och från under en tvåårsperiod "skuggade" Johan Palmgren och filmaren Lina Steén från Norrköping närgånget Micaela med kameran. Tittaren får träffa Micaela i en mängd olika situationer och miljöer. På det statliga jobbet i Norrköping, hemma i bostaden med sambon och fästmön Tatjana, på läktaren när Skellefteå AIK spelar hockey, hemma hos döttrarna med respektive i Bohuslän och på salsadans i Havanna. Den slutliga klippningen av filmen var klar bara ett par timmar innan visningen på Cnema.

– Förhoppningsvis kan filmen hjälpa till att öka förståelsen för alla som väljer att leva precis som de vill. Att det inte är konstigt. Det måste vara filmens budskap. Att alla ska våga.

Johan Palmgren presenterade ett kort smakprov av filmen, baserat på de första inspelningarna, för SVT. Gensvaret blev positivt och han och Vindelfilm fick klartecken och ekonomiskt stöd för en entimmeslång film.

– Jag hoppas att det är en schysst och rättvis skildring av Micaela, sa han.