Regissören Peter Grönlunds "Goliat", som till den största delen spelats in i Norrköping med lokala amatörskådespelare, hade sex nomineringar med skådespelarna, Joakim Sällquist och Sebastian Ljungblad, båda från Norrköping, nominerade till bästa manliga huvudroll.

Joakim Sällquist, på plats på Cirkus, var lite nervös före galan.

– Jag har varit ganska lugn hela dagen, men när jag satte mig i taxin och åkte hit smög sig nervositeten på. Jag börjar bli lite nojig nu, sa han och log.

– Det är ganska svårt att ta in allt. Jag försöker bara flyta med. Det blir som det blir.

Och som det blev?

Joakim Sällquist vann.

Han fick plocka med sig en Guldbagge, som delades ut av Bahar Pars, hem i snörusket och var lika tagen som överraskad som lycklig över priset.

Artikelbild

| Joakim Sällquist, 47, blev amatören, som satte alla på plats och plockade hem en Guldbagge för sin roll i hyllade "Goliat". "Tjoho", sa han lyckligt från scenen.

–  Jag vill tacka Gud. Jag vill tacka juryn och världens bästa rollsättare, Pauline Hansson. Jag är ett levande bevis på att hon är bäst. Sedan vill jag tacka Peter Grönlund. Du gör äkta film och ett bra sätt att beskriva dig på är att du också är äkta, sa han från scen.

– Och så, till sist, vill jag hylla min mamma, som alltid trott på mig. Tack!

Artikelbild

| Stolta nykomlingar i Crazy Pictures hyllades på årets Guldbaggegala i Stockholm. Olle Tholen, Albin Pettersson och Rasmus Råsmark tar plats bakom statyetten i famnen på Hannes Krantz och Victor Danell.

"Goliat" utmanade "Gräns" hela kvällen om Guldbaggen och vann, slut, fyra.

Norrköpings filmkollektiv Crazy Pictures var nominerade i tre olika klasser, men fick se kvällens dominant "Gräns", som hade hela nio nomineringar och vann sex, släcka drömmen om en Guldbagge i alla tre.

Artikelbild

| Eva Melander, i rollen som tulltjänstemannen Tina i filmen "Gräns", var favoriten som höll hela kvällen.

Det blev en för svårt och tuff gräns i bästa visuella effekter, bästa ljud/ljuddesign och bästa film.

– Känslan är lite "skit också" – men med ett leende på läpparna. Det är galet stort för oss att bara vara nominerade, men det hade ju varit kul att vinna, menade Olle Tholen i Crazy Pictures.

Artikelbild

| Producenterna Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson och Petra Jönsson jublar över priset för bästa filmen "Gräns".

De fick kliva upp på scenen på Cirkus, när de blev utsedda till årets nykomling, under publikens stora jubel.

– Det här är bara början, sa Olle Tholen lyckligt.

Norrköpingsgänget bröt nya gränser på många sätt med sin "Den blomstertid nu kommer".

Nu hyllas de av Filmsverige.

– Det var mycket nytt med den här filmen. Det var vi. Det var våra medarbetare. Det var Norrköping, men nu vet vi. Vi har mycket mer på gång, sa Olle Tholén och jublade tillsammans med vännerna.

Kvällen hade bara börjat.