Det var under natten till lördagen (svensk tid) som den 16-årige stjärnviolinisten från Norrköping stod på scenen i Severance Hall i Cleveland, Ohio i USA för finalen av The 2017 Cooper Competition. 23 violinister från åtta olika länder var på plats i år för att spela om den prestigefyllda titeln i tävlingen, som vänder sig till unga och lovande musiker i åldrarna 13 till 18 år.

Det var, till slut, efter tre dagars kval och en oviss semifinal bara tre kvar.

Johan Dalene tävlade mot Qing Yu Chen, 17 och Christina Jihee Nam, 14 från USA och var sist av de tre på scenen under kvällen. Johan spelade den ryske tonsättaren Tjajkovskijs fiolkonsert, som är runt 35 minuter långt tillsammans med The Cleveland Orchestra under ledning av Jahja Ling.

”Bara att nå finalen och få spela med en av USA:s allra bästa symfoniorkestrar var en stor framgång och stor möjlighet i sig”, berättar mamma Inger och Johan Dalene i ett mejl till NT.

Det blev ännu bättre.

Johan Dalene vann hela kvällen, prissumman på 20 000 dollar och möjligheter till framtida konserter i USA.

”Orkestern var precis så bra, till och med ännu bättre, än vad vi trodde. Det var en fantastisk kväll i en otroligt vacker konserthall med härlig stämning, jubel och stående ovationer.”

Familjen stannar i New York för några dagars semester innan man vänder hem till Sverige och Norrköping.