Sedan starten 1987 har tävlingen gett många artister möjlighet att ta sina första prövande steg på scen. För flera av deltagarna i Live- och danskarusellen blir det säkerligen scendebut på någon av de fyra scenerna på Dynamo i Norrköping den 20 januari.

– En stor skillnad jämfört med för tio år sedan är att vi nu har fler nybörjare och nybildade konstellationer. Det är väl ett tecken på att fler klubbar och arrangörer ger möjlighet för mindre pop- och rockband att komma ut och spela, ett sådant jättebra ställe är Palatset i Linköping, säger Patrik Hyberts, Livekarusellens chef.

Efter Katapulten fortsätter turnén med ytterligare tre spelningar under februari och mars för banden, som är indelade i sex pooler. Danskarusellen är mindre omfattande och dansgrupperna, som samsas i en pool, gör två turnéstopp, i Norrköping och i Linköping.

Nytt för i år är att jurysystemet slopas. Istället har banden en coach, en så kallad ”poolskötare” som ger tips och råd.

– Vi tar ytterligare ett steg för att betona feedback. Poolskötarna håller en dialog med banden hela vägen för att hjälpa dem att utvecklas. De tar in hur banden låter, hur de ser ut och sköter andra bitar runt omkring, säger Patrik Hyberts.

Bland coacherna i Livekarusellen finns exempelvis musikrecensenten Andreas Homanen, sångerskan Emma Lagerbäck och så Niklas Barwe, konsertarrangör. Coacherna väljer ut 18 band till tre semifinaler som hålls i Motala, Norrköping och Linköping i april. Men även publiken får rösta.

– Röstningen blir vägledande för poolskötarna. Den ger en hint om hur stor publik banden lockar och hur de jobbar med sin publikkontakt. Sedan finns en del band som inte drar så många till spelningen men har desto fler fans på sociala medier. Det vägs också in i bedömningen, säger Patrik Hyberts.

Danskarusellens final hålls den 14 april på Dynamo i Norrköping. Livekarusellens final äger rum på Arbis i Linköping den 28 april. Distriktsvinnarna i de båda tävlingarna belönas med en summa pengar men hur mycket är ännu inte bestämt. Tidigare i tävlingens historia har banden vunnit en studioinspelning, men idag kan pengarna användas fritt, exempelvis till en turné eller en backdrop. Två dansgrupper och en musikakt går vidare till den stora Sverigefinalen i Karlstad den 26 maj. En del av förstapriset i distriktsfinalen är också att fylla en buss med fans som får uppleva riksfinalen.