"Konst eller klocka 10" är i första hand till för årets S:t Olofsmedajlörer, alltså de trotjänare som belönas efter 25 år inom Norrköpings kommun. För tionde året i rad kan de välja att belönas med ett konstverk av en lokal konstnär istället för den traditionella klockan. Därav utställningens titel.

– Det blir lite som att kliva in i en godisaffär, säger konstnären Alexander Hadad.

Samlingsutställningen blir till en palett med Norrköpings många skiftande konstnärskap och är förstås även öppen för allmänheten.

Artikelbild

| Tre stora akrylmålningar av den tidigare Moa Martinson-stipendiaten Falah Alani finns med bland verken som Norrköpings kommuns trotjänare kan välja på efter sina 25 år i kommunens tjänst.

– Det är fin kvalitet på konstverken i år. Jag skulle vilja säga att det bara blir bättre och bättre. En stor del av verken är egentligen värda mer än de 5 300 kronor som kommunen köper dem för, säger Alexander Hadad.

Han minns vilken happening de allra första Konst eller klocka-vernissagerna blev på Galleri Kronan för tio år sedan. Då var antalet jubilarer betydligt fler än idag. På vernissagedagen hängde många på låset.

– Det blev rusning in i galleriet för att välja först. Det var spännande och roligt, säger han.

Numera kan jubilarerna i lugn och ro gå igenom alla verk hemma vid datorn och anmäla intresse. Men Alexander Hadad rekommenderar dem som vill välja ett konstverk att komma till galleriet.

Artikelbild

| Maria Lundby "Impressions of leopards".

– Jag tycker absolut att man ska komma hit och titta, man får en annan känsla för konsten när man ser den i verkligheten. Bilder gör inte verken rättvisa och dimensionerna framgår inte heller på nätet.

Tidigare år har Galleri Kronans väggyta inte räckt till för alla konstverk som varit uppåt 120 stycken. Då har Konst och klocka-utsällningen fått expandera utanför galleriet, uppåt i huset. Årets 70 konstverk är mer hanterbart.

Artikelbild

| Ann-Mari Tamminen Meullers akrylmålningar "Vilsevals" och När marken broderar".

– Utställningen har blivit riktigt luftig i år. Det är lättare att se konsten då, säger han.

Förra året valde 19 jubilarer konstverk, och ytterligare några såldes till andra besökare. Alexander Hadads samtliga tre konstverk gick åt. Även i år är han representerad med tre mindre skulpturer, bland annat "Amor". Det är en figur med vingar som står på huvudet i en hink och illustrerar hur förblindade vi kan bli av kärleken.

Artikelbild

| Förblindad. Alexander Hadads "Amor" är en liten skulptur av vad kärleken kan göra med oss.

– Vi får se hur det går nu. Stilen är lite annorlunda, men jag håller fast vid djur. Jag har tröttnat lite på människor som bara orsakar krig och konflikter. Ibland är jag hundvakt, då får jag mycket inspiration, berättar han.

De 24 konstnärerna kommer främst från KiFiN, men också från KRO. Många konstnärer har medverkat i Konst eller klocka i många år, men för Paola Didong, Hlif Thorisdottir och Kerstin Lindgren är det första gången. Bland teknikerna finns måleri, grafik, foto, broderi, collage och skulptur.