Milan Vobruba föddes 1934 i sydöstra Böhmen i dåvarande Tjeckoslovakien. Han studerade på anrika konstskolor. 1962-68 arbetade han som formgivare och teknolog för Böhmisk Kristall vid ett glasbruk i Lenora.

Oron i hemlandet medförde att han 1968 emigrerade till Sverige och arbete som designer på Rejmyre Glasbruk. Ett par år senare arbetade han som fri konstnär, sedan 1978 i den egna glashyttan. Glashyttan ligger i en gammal kvarn som ligger invid Gusumsån. I en intervju i NT berättade ha att han började snegla på den nedlagda kvarnen när han var i Gusum för ett jobb.

– Vid den tiden användes den som ett extra lager av ortens Ica-handlare, och hade inte använts till något särskilt sedan 1950-talet. Jag tog med mig familjen hit och 1978 drog jag igång min egen hytta, berättade han.

Artikelbild

Vobruba har bland annat skapat flera stora, offentliga konstverk runt om i Europa – och i Sverige. En del av dem återfinns i Östergötland. 1981 fick han omnämnandet som Årets konstnär och 1982 utsågs han till Östergötlands Årskonstnär.

Milan Vobruba uppfann en egen teknik för ytbehandling av hyttglas. Eftersom tekniken påminner om antikt glas, fick den heta "ALEPPO". Tekniken är karakteristisk för sin speciella struktur och iriserande effekter. Han speciella formspråk och teknik gav honom den internationella konstvärldens erkännande.

Milan Vobruba var också konstnärlig ledare för en internationell glasutställning som arrangerades i Tyskland vartannat år med deltagare från 25 länder.

Naturen och livet inspirerade Milan i hans skapande.

Artikelbild

| Aleppotekniken är utarbetad av Milan Vobruba och ett signum i hans konst. foto: mikael strand

– Det handlar om sorger, glädje och kärlek precis som livet självt, sa han i en intervju i NT från 2011.

Att han fastnade initialt för just materialet glas förklarade han så här:

Artikelbild

| Konstnären Milan Vobruba visar upp sin konst på Galleri Sander.Foto: matz glimhed

– För mig är det ett fascinerande material, och när man väl börjar med det är det svårt att sluta. Det ligger oerhörd precision bakom varje föremål, nästan varje dag är för mig fylld av skissande och modellbygge innan jag väl sätter igång.

Samtidigt poängterade han att materialet naturligtvis inte var det viktigaste, utan hur han lyckades med uttrycket.

Milan Vobrubas har haft otaliga utställningar under årens lopp. Han var produktiv in i det sista. År 2012 gav han även ut en bok om sitt konstnärskap.

Hans närmaste är hustrun Milada och sonen Hansi Vobruba, båda glaskonstnärer, samt dottern Milla Jonsson och sonen Markus Falc.