Jag förstår inte riktigt vad en poetisk punktroman är. Men enligt uppgift är danskan Louise Juhl Dalsgaards ”Til sammen” en sådan. Hon har sedan – tillsammans med sin svenske översättare Jonas Rasmussen – kokat ned den till att rymmas i Göteborgsförlaget Trombones spartanska och eleganta sextonsidiga skriftserie Svavel.

Det är bra: text är text och kan alltid redigeras och bearbetas, strykas ned eller skrivas om. På ekonomismens språk kallas det spin off-produkt, inom musiken kan man tala om en remix.

Av romanen med sin korta titel har hursomhelst blivit en diktsamling med lång titel, ”Att spela squash i ett rum utan väggar”. En bokstavlig omöjlighet, men inte i metaforisk mening. Texten handlar om en relation där replikerna aldrig fångas upp utan faller ned när de förlorat sin utgångshastighet. Inledningen är typisk med en precision som liknar Samuel Becketts: ”De förhåller ihjäl sig./Tillsammans.”

Juhl Dalsgaards bok är en god introduktion på svenska, som gör att jag vill läsa mer. Och så fungerar serien Svavel som bäst. Som lockbete och smakprov. Det här är den sjunde utgåvan och bland de övriga finns läsvärdheter av Morten Söndergaard, Kenneth Koch och Jonas Ellerström.