Pang! Bilen kommer från ingenstans och rammar den parkerade polisbilen. Pang! Ytterligare en bil kommer farande och kör in i dem.

Vad händer? Adrenalinet rusar. Jag sitter kapprak i biofåtöljen. Det är sällan det är så här spännande på bio.

Det är måndag kväll i Norrköping och galapremiär för ”Den blomstertid nu kommer”, filmen som bevisar att man faktiskt kan göra actionspäckad film i Sverige med övertygande effekter. När helikoptrarna störtar i Vånga ser det ut som riktiga helikoptrar som störtar på riktigt. Det är bra – så länge Crazy Pictures berättar i bilder, utan ord.

Artikelbild

Action i Vånga. Filmkollektivet Crazy Pictures från Norrköping gjorde "Den blomstertid nu kommer" mot alla odds.

– Svensk film är feg och tråkig. Varför vågar ingen göra något som sticker ut?, brukar min son fråga.

Jag förklarar varje gång att Sverige är ett litet språkområde och att en film med professionella effekter skulle kräva en stor budget och bli så dyr att det krävs en mycket större biopublik än man kan få i det här landet.

– Men i Norge går det, säger sonen, och pekar på ”Mysteriet Ragnarök”.

Har någon sett denna lilla norska pärla? Självaste Midgårdsormen löper amok och jagar en familj både i vatten och på land. Vår egen filmstjärna Sofia Helin spelar faktiskt den kvinnliga huvudrollen. Den kom 2013, har inte biovisats i Sverige och är sannerligen inget mästerverk.

Men Midgårdsormen imponerar. Och ännu mer imponerande är förstås ”Kon-Tiki” (2012), filmen om Thor Heyerdahls expedition. Norrmännen vågar.

Amerikanska filmer tar vi för givna, trots häpnadsväckande effekter, medan europeiska filmer sticker ut.

Ena veckan ser vi den femte ”Jurassic park”-filmen och gäspar. Naturtrogna dinosaurier, jaha. Det har vi sett så många sedan ”Jurassic park” slog hela världen med häpnad 1993. 25 år senare krävs det något mer för att få oss att gapa.

Veckan därpå ser vi ungerska dramat ”Destination Europa”, om en syrisk flykting som blir skjuten och börjar sväva över Budapest. Det är en snygg men svårgripbar film som imponerar storligen eftersom den gör något nytt, något vi aldrig sett förut.

Crazy Pictures lyckas med något liknande. En handfull unga killar från Östergötland och Småland struntade i reglerna, satsade allt och gjorde sin egen långfilm. ”Den blomstertid nu kommer” är verkligen grymt imponerande när det gäller actionscenerna.

Men manuset? Hemmapubliken i Norrköping applåderar efter galapremiären, men jag tycker storyn är pinsam och dialogen tunn. Recensenterna jag läst i DN, SvD, Sydsvenskan, Nöjesguiden och på TT tycker likadant. Men grymmast är min son, som ger filmen en nolla i betyg, och säger till mig:

– Du får klaga på ”Mysteriet Ragnarök” hur mycket du vill men den är ”Citizen Kane” jämfört med ”Blomstertid”.

Fredrik Kylberg filmspanar ungefär varannan vecka. Mejla gärna till fredrik.kylberg@ostgotamedia.se.