Hjärtevarmt, respektfullt och alldeles underbart är det att få vara med när Lars Lerin anordnar konstskola för en grupp människor med olika funktionshinder hemma i Karlstad. Att Lars Lerin är en helt oemotståndligt intagande person visste vi ju sedan tidigare. Hans programserie "Vänligen Lars Lerin" blev både prisat och lockade många tittare. Där träffade han olika kända personer som han var nyfiken på, men det var inga traditionella intervjuprogram utan snarare ett möte mellan två personer där båda är lika viktiga. I "Lerins lärlingar" tar han ett steg tillbaka och låter deltagarna spela huvudrollerna. En efter en kliver de fram och ger oss sina berättelser och delar med sig av sina tankar och drömmar. Det känns som ett stort privilegium att få lyssna.

Tisdagskvällarna har nu fått ett länge efterlängtat kulturmagasin. Även om SVT av någon outgrundlig anledning valt att kalla det för "ett utvecklingssamtal med gäster om de viktigaste händelserna i veckan och i samtiden". Två programledarpar turas om att leda "Kulturveckan", Hannes Fossbo/Jessika Gedin ena veckan och Malin Jacobson Båth/Fanna Ndow Norrby den andra. Den sistnämnda duon leder stort hittills när det gäller att hålla ihop det, mycket på grund av att superproffsiga Jessika Gedin obegripligt nog bara får spela andrafiol till överskattade Hannes Fossby. Och trots att "Morgonstudion" fått massiv kritik för sitt röriga och snuttifierande format använder sig "Kulturveckan" av samma upplägg. För många programledare, för många gäster som ständigt byts ut och för många ämnen som ägnas för kort tid. Synd!

Årets mellocirkus har startat. Förutom att rosafluffet ersatts av sobert svartvitt verkar det mesta var sig likt. David "beige bokhylla" Lindgren är förvisso inte särskilt karismatisk men han känns ändå lugn och trygg som programledare. Sidekicken Fab Freddie var kanske väl gapig för min smak, men vi skyller på premiärnerver och ger honom en ny chans på lördag, eller hur!?.

Artikelbild

| "Lerins lärlingar". Lars Lerin och Junior med alla underbara deltagare i konstskolan.

Veckans välsignelse

Tack för att vi slapp se mer av Edward Blom i Mello. Hans bidrag "Livet på en pinne" var ett synnerligen gott exempel på dålig smak.

Kärt återseende

"Bonusfamiljen" är tillbaka och håller stilen. Fortfarande träffsäker och rolig, men med välbehövlig svärta. SVT måndagar kl 21.

Ser fram emot

"Homeland". Jag har verkligen saknat Clare Danes och Carrie Mathison! Förra säsongen slutade minst sagt spännande med mordförsök på presidenten och massarresteringar i underrättelsetjänsten. Premiär SVT 12/2 kl 21.45

Streamingtips

"Godless". Western är inte min tekopp, men den här Netflix-serien är fantastisk. Brutalt storslagen och bedövande vacker. Väldigt kul att se Michelle Dockery (Lady Mary i "Downton Abbey") i en helt annan roll. Se den!

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se