The switch (engelska för "bytet") är en term med lite olika innebörder. Jag har själv börjat slänga mig med uttrycket för att kunna förklara vad jag gör i bilen. Det har dock genererat en hel del höjda ögonbryn och varför är ändå lätt att förstå.

Jag var i min tonår när jag för första gången fick höra akronymen P.L.Ä.P (utläses "pläpp"). På ren svenska betyder det "Pung Längre Än Penis" och mer bildlig än så tänker jag inte att jag behöver bli? Något decennium senare hade den populära tv-serien Solsidan gjort entré i de svenska vardagsrummen och begreppet "The switch" tog landet med storm. Enkelt förklarat är det den tidpunkt då en man har en pung som hänger längre ner än penis, en P.L.Ä.P. Enligt Fredde i Solsidan är det då man tappar sin ungdomlighet och gubbepoken tar vid.

Ett annat byte är det som sker i den romantiska komedin "The switch" där en kille, på fyllan, byter ut sperman i donatorburken till sin egen. Tjejkompisen som inseminerar sig blir inte överlycklig när hon får reda på att hon bär "fel" mans barn men eftersom huvudrollsinnehavaren spelas av Jennifer Aniston blir de såklart kära och lyckliga i slutet ändå.

Så vad är det då jag gör i bilen? Skulpterar jag hängpungar med högerhanden samtidigt som jag sköter ratt och växelspak med vänster (en hängpung antar jag dock är lika olagligt att hålla i handen som en mobil blev här i veckan)? Eller bär jag på ett barn skapat av "överraskningsspermier"? Nej, varken eller tyvärr.

"The switch" i Ida Larssons liv handlar om sävlighet, kulturprat man behöver lexikon till och nyheter oftare än händelser. Och sjöväder. För det finns en åldersstege även inom radiolyssnande. Trappan går från hysteriska reklamkanaler, via lugnare reklamkanaler, P3, P4 och slutdestinationen: P1 (den uppmärksamme ser att jag inte har med P2, men den kanalen är mer en återvändsgränd än ett steg i mognadstrappan).

Jag har inga barn, jag har inget fast jobb, jag äger inte mitt boende, min bil har bara en dörr som går att öppna, jag dricker inte kaffe och jag vet fortfarande inte exakt vad jag vill bli "när jag blir stor". Men jag lyssnar på P1. Och jag älskar att lyssna på sjöväderrapporten i en evighet när landskapet rör sig utanför bilfönstret. Jag är en P.L.Ä.P: Pacifistisk Lyssnare av Äldre Pratradio.

Fotnot: Ida Larsson är journalist och har bland annat varit programledare på lokal-tv. Enligt henne själv livskrisar hon sig genom livet och dödar janten så ofta hon kan. Hon vägrar lära sig att dricka kaffe och det finaste ordet hon vet är "älskvärd".