Jaha, Ruben Östlund, du fick en chans till. "The square" belönades bara med två ynka guldbaggar i måndags, och det kändes som om den långa sviten av troféer och priser som inleddes med guldpalmen i Cannes skulle brytas där. Men nu har "The square" cansen att vinna en Oscar, och den tyska filmen "Utan nåd" som varit främsta konkurrenten är inte nominerad alls.

Hoppas jag på vinst? Håller jag tummarna? Nej, tvärtom. Varje gång någon annan än Östlund vinner jublar jag.

Det var en fröjd att se "Sameblod" och "The Nile Hilton incident" plocka åt sig bagge efter bagge i måndags kväll. Särskilt "Sameblod" är en storartad film med en grym historisk bakgrund: den svenska rasismen mot samerna.

Artikelbild

"The square" är förvisso unik och utmanande, men lyckades inte alls fånga mig som Ruben Östlunds förra film, den mästerliga "Turist". Att min åsikt om "The square" dessutom färgas av att Östlund är dryg och kaxig och skryter och skrävlar är ju inte så professionellt, men ... jag jublar varje gång någon annan vinner.

Ingen av de fyra andra filmerna som nominerats till bästa utländska film har visats i Sverige ännu, så det är omöjligt att bedöma vilka chanser Östlund har. Jag brukar ju hävda att det är de starka berättelserna som imponerar på amerikanerna, inte de nyskapande, udda konstverken som går hem i Cannes. Om Sverige verkligen ville vinna kunde man ha skickat en sådan film till Oscarsjuryn. "Sameblod", till exempel.