– Fast egentligen kanske man inte ska kalla det filmfestival, det är mer ett skolavslutningsevent, säger Robert Nilsson som är elev på Marieborgs Filmskaparlinje.

Festival eller inte, 15 filmer kan alla som vill passa på att se på lördag då elever på Filmskaparlinjen visar sina projekt under namnet Nya Perspektiv.

– Vi fokuserar på att vi ska nå ut till den lokala branschen och visa upp oss och marknadsföra oss själva, säger Pontus Petersén, elev och programansvarig.

Artikelbild

Ur Hemma Bäst, av bland andra Rasmus Söderfjord.

Filmskaparlinjen är en ettårig utbildning där man får fotografera, sätta ljus, regissera, jobba som manusförfattare och producent - alltså det mesta som har med filmskapande att göra. Utbildningen drog igång hösten 2014 som i samarbete mellan Marieborgs folkhögskola och Cnema. Nya Perspektiv är ett avslut på utbildningen, men man kan även gå ett andra år för fördjupning.

Det är den fjärde festivalen, men första gången som det även visas så kallade slutprojekt. Nu visas ett par filmer som är gjorda av både ettor och tvåor tillsammans.

– Ettorna står för kamera, ljud och ljus. Tvåorna regisserar, producerar och står för manus. I ettan koncentrerar man sig mycket på det praktiska medan det är mer inriktat på teori, som till exempel manus i tvåan, säger Pontus.

Eleverna tycker att det ger en stor kvalitetshöjning i och med detta och det blir mer strukturerat. Det är också en frisk blandning på genrer.

Artikelbild

Breven, om solidaritet och ung kärlek.

– Det är dokumentärer, thrillers, drama och komedi, säger Pontus.

Rasmus Söderfjord är förstaårsstudent och har jobbat med kortfilmen Hemma bäst.

Artikelbild

The Catharsis of Dr. Caligula, en av helgens 15 filmer.

– Den handlar om att inte få gå som egen väg, en person som blir nedtryckt. Det är en ganska hemsk mor och son-relation, berättar han.

Rasmus stod för foto, ljus och klipp.

Artikelbild

– Vi är ju inte så många i varje projekt. Det var rätt splittrat och jobbigt i början. Men jag lär mig och blir bättre på hantverket, känner mig mer bekväm nu, säger han.

Ingen av dem har Hollywood som den stora drömmen eller slutgiltigt mål.

– Nej, visst skulle det vara kul att få vara involverad i ett jätteprojekt, men det är inte det viktigaste, säger Pontus.

Alla tre är överens om att det viktigaste istället är att de vill berätta något.

– Det är viktigt att få uttrycka mig i film, säger Robert.

Vad är det svåraste med att göra film?

– Tidspressen, säger Robert.

– Håller inte med. Jag tycker det är viktigt med ramar, man tvingas hitta effektiva sätt då, säger Rasmus.

– Ja, det är sant!, säger Robert.

12:00 imorgon slås portarna upp, 13:00 drar första filmen igång och man kör till 17:30. Det är fri entré på festivalen.