I lördags såg jag och drygt 2,5 miljoner svenskar finalen av årets Eurovision. Ett påkostat spektakel som både lockar och förfärar. Nästan fyra timmar av övertända programledare och artister som framför allt verkar tävla om att ha det mest spektakulära framträdandet. Danska vikingar, sängkammarfarsscenografi och barfota hårdrock från Ungern passerade revy liksom oanade mängder falsettsång. Det är svårt att behålla fullt fokus under så många timmars tittande även om de svenska kommentatorerna gjorde sitt bästa – Edward af Silléns träffsäkra och roliga inspel höjer absolut upplevelsen. Ändå lyckades jag helt missa när scenstormaren ryckte mikrofonen från Surie när hon framförde Storbritanniens bidrag... Hursomhelst var det rätt låt som vann. Coola charmtrollet Netta från Israel är inte bara en begåvad röstkonstnär, hennes Metoo-inspirerade låt "Toy" känns också helt rätt i tiden. Men kvällens bästa musik bjöd ändå fadosångerskorna Ana Moura och Mariza på. Rysningar och gåshud!

Rysningar och gåshud, men av ett helt annat slag, framkallar även BBC-produktionen "The state" som visas i SVT på måndagar. I miniserien får vi följa fyra unga brittiska muslimer (två kvinnor och två män) som reser till Syrien för att ansluta sig till IS. Det är extremt välgjord och fasanfullt otäckt. Med en skrämmande effektiv propagandaapparat och löften om gemenskap och äventyr rekryteras unga människor från hela världen att kämpa för islam. Väl där möts de av ett djupt kvinnoförtryck, våld och ofattbar ondska. Serien har fått kritik för att glorifiera IS, tidningen Daily Mail jämför den med ”en nazistisk rekryteringsfilm från 1930-talet”. Efter två avsnitt framstår den jämförelsen som helt obegriplig. Jag har oerhört svårt att tro att någon enda människa som ser detta ens kan överväga att ansluta sig till Islamiska staten.

Norsk pärla

Artikelbild

"Blank". Alla vi som saknar "Skam" kan nu glädja oss åt en ny NRK-serie med samma koncept. I centrum står 19-åriga Ella som just gått ut gymnasiet, flyttat till Oslo och jobbar på "Plantasjen". Än så länge finns fyra avsnitt på SVT play.

Missa inte

"Hitlåtens historia". Just nu visas tionde(!) säsongen av denna bildande och underhållande musikserie i det perfekta halvtimmesformatet. Många av de tidigare avsnitten finns på SVT play – en riktig skattkammare! SVT onsdagar kl 21.30.

Beroendeframkallande

Artikelbild

| Värdig vinnare. Netta från Israel jublar med Eurovisionpokalen.

"Robinson". Detta måste väl vara den bästa säsongen hittills?! Roliga deltagare, överraskande vändningar och spännande tävlingar. Perfekt verklighetsflykt. Tv4 söndag–torsdag.

Streamingtips

Artikelbild

| Brittiska dramaserien "The state".

"The rain". Den första skandinaviska originalserien från Netflix är en svart dystopi om en värld efter ett katastrofalt virusregn. Alba August är lysande i huvudrollen och spänningen hålls vid liv genom alla åtta avsnitt.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se