Norrköping har sedan min uppväxt blivit en stad i ljus, vackert dekorerad på olika sätt. Jag uppskattar också när det dyker upp tillfälliga biografer som Utebion i en park, filmvisning på ett torg, mobila muraler som projiceras på en fasad i Industrilandskapet, eller på en husvägg i Marielund.

Stockholm har nu förstått storheten i det här med att lyfta ut filmen från biomörkret. Enligt Dagens Nyheter har de nu fått 13 miljoner i EU-stöd för att utveckla stadsrummet genom projektet "Smart, kreativ stad". Det innebär att bland andra Kulturhuset stadsteatern, fastighetsägare och Filmregion Stockholm-Mälardalen, representanter från film- och tvbranschen och universitetet går samman för att rörlig bild ska bli en naturlig del av stadsbilden och integreras i Stadsutvecklingen. Det låter fantastiskt fint, tycker jag.

Det är en idé i tiden att låta rörlig bild, film, animationer och muraler ta plats i det offentliga rummet. Möjligheterna i centrala Norrköping är oändliga. Kom igen kulturkrafter, politiker, fastighetsägare, institutioner och kreatörer – vi antar utmaningen om film som en del av stadsbilden och genomför något ännu bättre!

Artikelbild

| Stad i ljus. Sandra Wall vill integrera rörlig bild i ventrala Norrköpings stadsbild.

Jag tror att vi skulle kunna göra dubbelt så mycket för mindre än halva den summan i en kultur- och filmstad som Norrköping. Vi har alla resurser som behövs, inklusive duktiga filmare, bildkonstnärer och animatörer som kan samarbeta med kulturentreprenörer i kombination med Cnema, Visualiseringscenter och en kulturvänlig kommun.

Lika spännande som rörlig bild är tanken på offentlig konst genom projektorljus och väggmålningar som inte är permanenta muraler. Ett exempel som lyfts fram i Stockholmsprojektet är Julien Nonnon, vars "Urban safari", bilder på vilda djur i eleganta kläder, visas i Paris.

Självklart borde "äkta" grafitti finnas kvar som parallellt spår i en sådan satsning, men tänk så många som skulle kunna uttrycka sig utan att förstöra fasader med den olagligt klotter.

I Stockholm kan projektet innebära filmvisning på en båt ("Titanic"?) eller i en simhall med flytande biostolar ("Hajen"?). Här skulle jag vilja bli överraskad av exempelvis lokala kortfilmer i ett mobilt filmvisningsrum (popupbio), drive in bio (med bil el cykel) på Bråvalla när det inte är festival eller varför inte se en spännande match, eller något från Metropolitan livesänt på en oväntad yta som ett vattenfall i Strömmen. Eller varför inte SON som spelar live till en stumfilm under Kulturnatten?

Det här med offentlig film är inte så enkelt som det låter. Rättigheter och distributionsmonopol styr en hel del av vad som går att visa. Men nya krafter är på väg in i branschen och där har vi exempelvis Crazy Pictures, som har brutit sig ur de typiska ramarna för att skapa, producera och visa film.

Jag är övertygad om att det går att skapa ett parallellt universum mitt i Norrköping, förhoppningsvis med lokal anknytning eller karaktär. Och liksom i Stockholm borde integration, jämställdhet och miljökriterier vara en självklar värdegrund i ett liknande projekt. Den lokala filmproduktionen från utbildningar på folkhögskola, universitet och Talangprojekt skulle kunna visas, eller ett hörn på biblioteket där det gick att "låna" (se) filmer om och av amatörer i Norrköping.

Var händer det, vad visas, hur, av vem och i vilken situation? Jag väntar med spänning Norrköping!