SVT:s "Morgonstudion" har varit igång en dryg vecka. Måste erkänna att även om jag tittar mycket på tv så är det sämre med det just på morgnarna. Då sitter jag helst vid frukostbordet med morgontidningen i lugn och ro. Men visst har det hänt att jag fastnat framför åsiktspanelerna eller intervjuerna med aktuella personer i "Godmorgon Sverige" eller TV4:s "Nyhetsmorgon". Där varvas nyhetsflödet med lättare inslag i ett behagligt tempo som passa åtminstone mitt morgonhumör.

Nu har SVT sparkat ut gamla trotjänare och moderniserat sin morgonsändning till ett "energifyllt nyhetsprogram för att starta dagen", för att citera programchefen Jan Hellin. Enligt CNN-modell sitter ett gäng programledare på rad i rutan och levererar nyheter i en rasande fart. Det räcker med att se tio minuter för att samma händelser och formuleringar ska återkomma. Hela upplägget känns forcerat och det käcka småpratet programledarna emellan mest krystat. Och även om nämnde Helin hävdar att det inte handlar om att locka unga tittare är det svårt att tro honom när en pseudohändelse som bråket i samband med MTV-galan mellan Taylor Swift och Kanye West ägnas lika mycket uppmärksamhet som översvämningskatastrofen i södra Asien. Det vittnar bara om en ängslighet som inte gagnar någon.

Är det förresten någon som tror att människor i 20-årsåldern är en rimlig målgrupp för morgon-tv överhuvudtaget? Inte jag i alla fall. Den enda vägen att locka tittare oavsett ålder är att erbjuda välgjorda program med bra och varierat innehåll. Och för min del blir det köksbordet med morgontidningen och senaste nytt i mobilen även i fortsättningen.

Kvällarna förgyller jag däremot gärna med tv-tittande. Norska thrillerserien "Nobel" på söndagarna hör till favoriterna just nu. Gillade också premiären av sportdokumentärserien "Regnbågshjältar". Kajsa Bergqvists och Peter Häggströms möte med brittiske idrottsstjärnan Colin Jackson kändes både äkta och angeläget. Där räckte halvtimmesformatet perfekt. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om samhällsserien "Världens konflikter". Det går faktiskt inte att förklara komplicerade oroshärdar som Nordkorea eller kriget i Syrien på så kort tid.

Måste ses

"Meningen med livet". I kväll, onsdag, sänds tredje delen där Stefan Einhorn ska ge sin syn på denna mänskighetens eviga fråga. Men missa för guds skull inte premiäravsnittet med underbare Theodor Kallifatides. Så ödmjuk och så klok! Finns på SVT play.

Veckan pudel

Efter helgens Kristallengala är det väl bara att erkänna att jag hade fel. "Mandelmanns gård" i Tv4 blev årets program och Marie och Gustav, som jag i våras vanvördigt kallade övervintrade gröna vågen-par, är årets tv-personligheter.

Streamingtips

"Twin Peaks". Nog för att det finns många enklare och mer lättbegripliga serier att ägna 18 timmar av livet åt. Men det är ändå fantastiskt att få en glimt av David Lynchs märliga värld där symboler och invecklade historier blandas med skrattretande specialeffekter och de mest besynnerliga karaktärer. Hela serien finns nu på HBO Nordic.