Laura Michelin är den första flöjtisten någonsin att vinna priset. Hon spelade Carl Nielsens flöjtkonsert under finalen som hölls i Berwaldhallen i Stockholm på fredagskvällen och direktsändes i Sveriges Radio P2.

– Det kändes helt okej när jag spelade, men det var några grejer jag var irriterad på att de hände. Men det gick bra, säger hon.

 

Men juryn föll för hennes framförande och skriver i sin motivering: "Laura Michelin har en alldeles sällsynt förmåga att fånga publiken med sitt utsökta artisteri. Med en djupt rotad musikalitet och ett utomordentligt hantverk lyfter hon musiken till högsta internationella nivå."

Laura Michelin är utbildad vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm men studerar för närvarande i München.

Utöver prissumman på 100 000 kronor väntar för Laura Michelin nu flera turnéer med Musik i Syd, solistframträdanden med Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Musica Vitae samt en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

– För mig innebär det här en skjuts framåt i karriären och ett brett erkännande. Jag får göra en massa konserter, och det är ju vad jag vill, säger Laura Michelin.

 

Vad ska du göra med prissumman?

– Jag vet inte helt och hållet, men jag kommer att använda dem till musiken. Det vore kul att starta något projekt. Pengarna skulle kunna vara en grund om man vill starta en festival eller något sådant.

 

Spännande! I Norrköping?

– Så långt har jag inte kommit. Men pengarna ger ju möjligheter att börja tänka på sådant.

 

Solistpriset delas ut vartannat år och är Kungliga Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker. De två andra finalisterna, cellisten Kristina Winiarski från Stockholm och pianisten Pontus Carron från Ekerö, får 25 000 kronor vardera.

Laura Michelin har tidigare mottagit stipendier från bland andra Musikaliska Akademien, Svenska Frimurarorden och 2019-års G.T Bäckmans stipendium, ett av Sveriges största kulturstipendier som delas ut i Norrköping.