Recension

Betyg: 5

Lars Winnerbäck, Lisa Ekdahl, Linköping Arena, Linköping

Artikelbild

Fredag 29 juni

Kan du komma på någon bättre plats att vara på ikväll? Gassande sol och klarblå himmel. Men det vore fånigt att ägna sig åt väderprognoser just nu. Musiken står i centrum ikväll. Och centrum denna kväll är Linköping Arena, som ett stort bultande hjärta berett, förberett, väntande och förväntande. På turnépremiär. På en hemvändare. På Lars Winnerbäck.

Men kvällen börjar långt tidigare än så. Lisa Ekdahl har rollen som förband ikväll. Lite otacksamt som uppgift och kanske bäst sammanfattat i ett av hennes avslutande ”Du var inte där för mig” sjunger hon sig igenom en läng räcka eftertänksamma sånger. Vackert, starkt och sårbart på en och samma gång. Och ja, det är Lisa Ekdahl som får sätta rubriken här. I ett mellansnack om livet som magisk realism.

Men kvällens är Winnerbäcks helt och fullt ut. Och det är just magi från första ackordet till det sista. Med sånger från tidig repertoar till senaste skivan kapslar Winnerbäck in närmare två decennier av sin musik. Lite adderat mörker, mer distinkta basgångar och tätt sammanhållet tecknas sånger i ett snabbt tempo. Winnerbäck leker med sina originalversioner, låter någon gång en strof delas med bakgrundssångerskan Therese Johansson, drar ut takten i ”Söndermarken” och låter det akustiska få övertag i ytterligare någon sång. Det mesta är dock nära sina ursprungsframföranden, om än något mer i gråtoner och med vässat ljud. Vardagens realism i snygga ordvändningar. Winnerbäck tappar en textrad i ”Ett sällsynt exemplar”, i övrigt är allt väl inövat utan att tappa sin nerv och iver.

Artikelbild

Magin – hur realistisk som helst – vet inga gränser när junikylan sveper in till inledande textrader om hur solen sänker sig i ”Elegi”. Men innerligast blir ändå ”Om du lämnade mig nu” i duett med Lisa Ekdahl och ”Hosianna” framfört med Maria Andersson Lundell (Sahara Hotnights) på förinspelad duk.

Och när kvällen avslutas med ”Du hade tid”, sammanfattar Winnerbäck själv konserten i textraderna ”Tog du dem med storm ikväll?” ”Jag kommer faktiskt inte ihåg, men mina fingrar säger mig att … Linköping var underbart”. Och ja, underbart är ingen överdrift. Winnerbäck är på gång och en turnésommar väntar. Men just ikväll handlar allt om Linköping. Som omfamnar och omfamnas. Som en hyllning till och från sin publik. Och, såsom formulerats inför konserten: som ren kärlek från en slätt. Men också till den. Och som den självklaraste av platser att vara på ikväll.