"Dotter till en dotter"

Inger Alfvéns roman "Dotter till en dotter" kom ut första gången 1977 och blev ett viktigt inlägg i feminismen. Sjukhuskuratorn Eva-Marie följer omedvetet moderns och mormoderns mönster i sitt förhållande till Andy, protestsångaren som hon är gift med, och den ende av makarna som utnyttjar friheten i deras så kallade fria äktenskap.

"Ur kackerlackornas levnad"

"Ur kackerlackornas levnad" från 1984 är en av de stora höjdpunkterna i Inger Alfvéns författarskap. Två svenska par strålar samman på en segelbåt i Västindien. Personerna ger var sin bild av samvaron. Kärlek ställs mot hat, vänskap mot svek när Alfvén excellerar i det hon är så bra på, psykologiskt skarpsinne.

"När förnuftet sover"

I "När förnuftet sover" från 2009 skildrar Inger Alfvén 1970-talets medelklassradikaler när de har blivit gamla. Kärleken mellan paret Fabian och Ingeborg utmålas av vuxna dottern som enastående. I själva verket har Ingeborg ljugit för mannen sen första stund och påstått att föräldrarna är döda för att slippa nämna faderns alkoholism och arbetarbakgrund.