I år har festivalen ytterligare en stor seminariesal för 600 personer i Folkets hus och därmed större kapacitet, berättar Patrik Tornéus, en av festivalens tre koordinatörer och grundare.

Det har varit slutsålt de sista tre åren, och i år har det varit någon form av rekord. En tredjedel av biljetterna var sålda redan innan vi hade släppt ett enda namn.

Inget vip

Cirka 19 000 besökare brukar gästa Littfest, som till skillnad från Bokmässan i Göteborg är en festival med tonvikt på seminarier och samtal i stället för på bokförsäljning. En annan stor skillnad är att seminarierna är öppna för alla som betalat inträdesbiljetten på drygt 100 kronor.

Trots att det är en ganska stor festival – litteraturen äger verkligen Umeå under de här dagarna på ett fantastiskt sätt – finns det också en närhet till författarna. Här äter alla på samma restauranger och går på samma fester. På Littfest finns ingen vip, det är på gott och ont, alla författare vill ju inte ha det så, säger Patrik Tornéus.

Annika Norlin

Silvana Imam samtalar om sin foto- och uppväxtbok med Annika Norlin. Karin Alfredsson och Gunilla Boëthius ska berätta om det upprop mot sexuella trakasserier på Aftonbladet som de var med om att författa redan 1978.

Per Svensson ska diskutera mediedrev. Det kommer nog också att handla lite om metoo.

Nytt för i år är att Författareförbundet tillkännager året Katapultpristagare på Littfest. Alla de nominerade är på plats. Bland årets författargäster finns även finlandsvenska Monika Fagerholm, som liksom poeten Hanna Hallgren och författaren Ida Linde medverkar i ett program om skrivande.

Det stora med Littfest är ju att det finns en enorm blandning, säger Patrik Tornéus.