"SD har ju tjatat en del om att ta tillbaka saker. Jag kontrar glatt med att genast ta tillbaka "Vakna nu, Anneli" genom att spela den ett par gånger och minnas alla fina stunder jag hade den där första vintern i min första egna lägenhet då jag precis upptäckt din musik.", skrev skrev ett av Magnus Johanssons fans på sin Facebook i går. Precis så känner artisten själv också.

– Det var en kompis som hörde av sig med ett videoklipp där min låt spelades i väntan på SD:s tal i Almedalen. Jag blev inte kränkt, men jävligt irriterad och vill understryka att jag fanimig inte ingår i deras bild, jag tillhör en helt annan uppfattning.

Han tycker att SD står för ett stängt och fattigt budskap och vill inte att hans musik ska sätta stämningen i samband med att det framförs.

– Jag gillar inte förbud och censur. Men SD-pojkarna vet nog vad de gör när de sätter ihop sina playlists (där även låtar som "Öppna landskap" ingick) och jag vill inte hjälpa till att stärka den bilden.

"Vakna nu Anneli" står för trygghet, nostalgi och sommar, något som skapar goda vibbar.

– Jag är inte kränkt, men vill inte bli ens en liten del deras bild av ett homogent, syrefattigt och tillbakablickande Sverige.

Så här skrev Magnus Johansson i sociala medier när han fick reda på att låten användes i ett politiskt sammanhang han inte vill förknippas med; "Fucking SD använder "Vakna nu Anneli" som pausmusik i Almedalen. Bush drog växlar på "Born in the USA". Donald Trump boostade sin kampanj med Neil Youngs "Rockin' in the free world". Inga jämförelser i övrigt, men för upphovsmannen i fråga är det lika upprörande. Låt mig citera Young (de är ju ungtuppar hela SD-högen, men gubbar likafullt): "Old man, look at my life, I'm not a lot like you".

Magnus Johansson är annars dubbelt aktuell med ny musik. TIllsammans med Norrköpingsbandet Efterfesten laddar han för skivsläpp. Albumet "En resa från B till A" kommer i oktober och andra singeln "Dåligt gin" släpptes för någon vecka sedan.

– Det kommer en singel till i augusti och då sjunger jag "Stjärna i huvudet", som är en nio och en halv minut lång resa.

Han gillar att ingå i ett kreativt och starkt band, där de är flera sångare.

– Vi inspirerar varandra och att spela med dem är det roligaste av allt.

Samtidigt satsar han solo i höst. Han ger ut all musik via Norrköpingsförlaget/studion Gramtone, som släpper ny musik varje månad nu. Singeln "Någon dag ska båten komma in" är först ut.

– Jag har börjat på ett stort projekt tror jag och nu kommer "Källartejper #1". Det bygger på material som jag har skrev kring förra albumsläppet, som inte platsade av olika anledningar och så ett par låtar som mer är ett sidospår till Efterfesten. Dessutom har jag skrivit ett par helt nya låtar och gjort nya versioner av ett par gamla.

I november kommer albumet och arbetet med #2 påbörjas direkt.

Kommer du att göra en ny version av "Vakna nu, Anneli"?

– Nej, det går inte. Jag skulle aldrig kunna återskapa slutminuten där med Jespers banjo till exempel. Den får vara så.

Kanske blir det en ny låt mot nationalismen istället.