I helgen ställer hon ut hos Nutida Svenskt Silver i deras ateljé vid Odenplan i Stockholm (17 mars-14 april)). Det är en förening som funnits sedan 1963 bestående av en grupp silver- och guldsmeder och som arbetar med smyckesformgivning, korpus (större former) och konst. Maria Börjesson från Norrköping är själv med i föreningen.

– Du blir jurybedömd för att få bli medlem och det krävs hög konstnärlig nivå och hantverksskicklighet för att bli antagen. Det är ännu viktigare idag när i princip vem som helst kan kalla sig för smyckesformgivare, säger Maria Börjesson.

Just silversmidet beskriver Maria Börjesson som ett hotat hantverk idag och återväxten är dålig. För henne personligen blir det också ett sätt att visa att hon numera också behärskar silversmidet som teknik.

Artikelbild

| Burkar. Både med kvinnliga och manliga preferenser visar Maria Börjesson upp vid utställningen hos Nutida Svenskt Silver.

– Det är viktigt att hålla liv i den svenska silvertraditionen. Därför är det här en viktig utställning.

– För mig handlar det om att visa vad jag gjort i silversmide och att visa min touch på det. I och med att jag bland annat jobbat mycket i aluminium och med färger så är det en sak jag vill få fram.

Hon delar utställningen med Karlheinz Sauer, en av den svenska silversmideskonstens nestorer och lite av en mentor för Maria Börjesson.

– Vi lärde känna varandra under en utställning på VIDA konsthall på Öland och jag ville lära mig mer om silversmide och har varit hos honom ett antal gånger de senaste åren. Nu får vi ställa ut tillsammans och det är väldigt roligt.

Artikelbild

| Ny utmaning. "Silversmide är ett helt annat yrke", säger Maria Börjesson som tidigare mest jobbat med guld och aluminium.

Maria Börjesson är i grunden guldsmed men det är hennes arbeten med aluminium och metoderna att färga det som kanske främst gett henne framgångar som smyckeskonstnär både i Sverige och internationellt.

– Silversmide är ett helt annat yrke. Det är stor skillnad, framförallt med hur man jobbar med de stora metallytorna. Det tar otroligt lång tid att få fram en blank yta.

Artikelbild

| Egen touch. "I och med att jag bland annat jobbat mycket i aluminium och med färger så är det en sak jag vill få fram.", säger Maria Börjesson om sitt silversmide.

Vid sidan om sitt konstnärskap brinner Maria Börjesson för frågor om entreprenörskap. Tätare kontakter mellan näringsliv och kultursfären skulle gynna alla, menar hon.

– Jag tycker att kopplingen näringsliv och kultur är jätteintressant. Det finns inga naturliga kontaktytor idag vilket är väldigt synd. Kulturen får ofta bli en fiskdamm vid sidan av. Företagen har ofta ingen plan. De köper ofta grejor utan egentlig tanke.

Artikelbild

| Kannor. SIlverkannor, pimpade med Maria Börjessons signum färgad aluminium tar hon med sig till utställningen hos Nutida Svenskt SIlver.

–  Få företag ser hur de skulle kunna nyttja vår kompetens. Jag menar att vi har stora kontaktnät som kan gynna fler än oss. Vi kan fungera som förmedlare av kontakter. Som formgivare skulle vi ytterligare kunna förtydliga vad ett företaget står för genom hur vi formger olika typer av gåvor till personal och kunder. Vad står företaget för och vad vill de förmedla. Sånt är en duktig formgivares uppdrag, säger Maria Börjesson.

mikael.pihlblad@ostgotamedia.se