Ung Scen Öst fortsätter på temat mat när spelåret 2018/2019 rullar vidare. Under våren har två produktioner premiär. "Vad äter dig" riktar sig till mellanstadieelever i årskurs 5-6 och "Candy Minnemoria´s Restaurang" till förskoleklasser.

– Vi har valt att undersöka olika aspekter av mat, säger Anna Lina Hertzberg, konstnärlig ledare för Ung Scen Öst.

Lukt, smak, konsistens men också den ätande kroppen i olika aspekter finns med i de nya produktionerna. "Vad äter dig" tar också upp dubbeltydigheten för den lite bortglömda åldersgruppen som är på väg att lämna barndomen och ännu inte är tonåringar. "Tweenies" som står med en fot i barndomen och en i ungdomen.

Artikelbild

| Matsalen kan vara ett slagfält. Ung Scen Öst djupdyker i temat mat i sin uppsättning "Vad äter dig".

– Det är ett väl valt ämne med tanke på tiden vi lever i. Det är inte bara om mat som man äter utan andra frågor också. Det handlar inte bara om näring, det är även socialt och politiskt. Det handlar också om en resa mellan barndom och ungdom. Det är en väldigt speciell tid i livet.

– Det är en känslig åldersgrupp. Det är nu vi kan avgöra om det kommer att fortsätta vara teaterbesökare eller om de lämnar det för gott. Det är en teaters kanske viktigaste uppgift. Teater för barn har en enorm potential att förändra samhället och göra skillnad. Jag tror mycket på det, säger regissören Anja Su?a.

Lisa Hu Yu och David Nordström är två av skådespelarna i ensemblen och de känner lite extra just för den tilltänka åldersgruppen.

– Det är en väldigt tuff ålder som inte många tänker på, säger Lisa Hu Yu.

Artikelbild

| Luiza Stanescu spelar en av rollerna i "Vad äter dig". En pjäs om identitet, kropp och skolmat.

– Det är nog den aspekten som är det mest intressanta för mig. Du är så mycket mitt emellan som du kan bli i den åldern, säger David Nordström.

Dramatikern Dimen Abdulla står för manus men inför uppsättningen har Ung Scen Öst också träffat och pratat med unga i Östergötland om deras tankar kring skolmat, kropp, vänskap och rädslor. Vid en workshop fick referensungdomarna skriva ner sina tankar på anonyma lappar. Jag är rädd att jag ska bli utfryst. Att jag ska dö. Jag vill ofta vara nån annanstans. Jag äter för mycket när jag väl äter så nu slutar jag istället att äta, är några av exemplen. Materialet finns med på flera sätt i föreställningen.

Artikelbild

| "Det är en väldigt tuff ålder som inte många tänker på", säger Lisa Hu Yu, en av skådespelarna i "Vad äter dig", om den tänkta målgruppen i årskurs 5-6.

– Jag var mer naiv när jag var barn. Jag var inte så rädd som barn är idag. Tiderna har förändrats väldigt mycket och det finns en avgrund mellan min egen generation och dagens barn, säger regissören Anja Su?a.

Vårens andra uppsättning "Candy Minnemoria´s Restaurang" riktar sig till de små barnen i förskoleklass. En drömskt och poetisk föreställning om de båda minnesdykarna Ellen och Siri som med sitt portabla laboratorium kommer att dyka upp i östgötska klassrum under våren. En slags uppdaterad version av den klassiska Madeleinekakan.

Artikelbild

| Ellen Nordlund är en av minnesdykarna i pjäsen "Candy Minnemoria´s Restaurang som riktar sig till barn i förskolan.

– Jag vill skildra det sinnliga minnet av mat. Hur smaker och dofter får oss att minnas. Det blir en poetisk lek med mat och minne. säger Ellen Nordlund som ligger bakom föreställning och som också medverkar som skådespelare tillsammans med Siri Jennefelt.