Det var förra våren som gitarristen Fredrik Törnvall tog ett beslut att satsa fullt ut på den egna musiken – sologitarr och egna kompositioner.

– Jag låg på sjukhus på grund av en lungoperation och hade tid att fundera på vad som egentligen ligger mig varmast om hjärtat. Man har ju inte obegränsat med tid, säger Fredrik Törnvall, som också är mellanstadielärare och trebarnsfar.

Den nysläppta soloskivan "Genom allt" ligger framför oss på köksbordet i Odenshem, Fredriks bostad och tidigare barndomshem.

Artikelbild

| Morfars fars gitarr från 1800-talet möter en modernare elvariant.

– "Genom allt" är en livsfilosofi. Oavsett vad som händer i livet finns musiken och gitarren alltid med mig.

– Att spela är en otroligt viktig del av mitt liv. Gitarren är som en förlängning av mig själv.

Så har han också gitarren närmast nedärvt i sitt dna. Morfar Knut Bergström spelade, liksom morfars bröder och deras far.

– Morfar lärde mig spela när jag var tio. Jag funderade aldrig så mycket på det då, men han spelade melodi och komp på en gång. Den speciella spelstilen blev naturlig för mig, berättar Fredrik, som sedan också har skolats i klassisk gitarr och spelat i popband.

Artikelbild

| Naturen finns inpå knuten, och den är en källa till inspiration för griarristen Fredrik Törnvall.

På en vägg i hemmet hänger en 1800-talsgitarr. Den hade morfars far med sig hem till Sverige efter sin tid som korgmakargesäll i Tyskland.

– Den är lagad på helt fel sätt, så den är inte värd något alls, men för mig är den förstås väldigt värdefull.

Artikelbild

| Hemma med favoriten. Fredrik Törnvall har flera gitarrer, men favoriten är en begagnad stålsträngad Martin-gitarr med lång efterklang. ” Den är min favorit, som skulle jag rädda först om det brann. Det är liksom mitt ljud.”

Fredrik Törnvall har flera gitarrer, men favoriten är en begagnad, stålsträngad, Martin-gitarr med lång efterklang.

– Den är min favorit, som jag skulle rädda först om det brann. Den har liksom mitt ljud.

Artikelbild

Nya skivan, "Genom allt".

Här, i det vitputsade huset strax söder om Norrköping, är skivan inspelad.

– Jag skulle ha kunnat spela in i studio och känner många som är duktiga på det. Men det är praktiskt och skönt att spela in hemma.

– På skivan kan man höra en fågel som kvittrar eller en bil som åker förbi. Det är på det sättet det låter här när jag sitter och spelar.

– Det är inte klippt och klistrat. Jag tror också att det gör att det låter organiskt, mer på riktigt.

Albumet "Genom allt" är personligt, och ett par av låtarna är skrivna till barnen.

"Prinsessa” till dottern Stina och ”Lilla Olle” till en av sönerna.

– Olle satte titeln själv, trots att storebror sa: "Nej, men tänk dig för. Det här kommer alltid att stå på pappas skiva!”. Men han höll fast vid den.

Fredrik beskriver sig också som en naturromantiker och tar i sitt musikskapande intryck av väderskiftningar och upplevelser i skog och mark.

– Jag är ödmjuk inför att skriva musik och skriver inte jättemycket låtar. Men jag har lärt mig att det bara är att gilla läget. Det kommer låtar när det ska.

– Kanske låter det new age-aktigt, men det är som att man tankar ner något som redan finns. Jag vet direkt när refrängen är klar.

Nu längtar Fredrik Törnvall att få komma ut och spela sin musik live runt om i Sverige, men kanske också i länder som Tyskland och Norge.

– Jag är otroligt taggad. Jag trivs så otroligt bra på scenen. Det är nästan så jag börjar undra vad det står för, säger han med ett skratt.

I Norrköping har Antikvariatet blivit något av en hemmascen, där han stortrivs. Nu hoppas han hitta flera liknande småscener.

– Jag älskar sådana ställen, som är lite annorlunda, där publiken kommer nära. Min musik kommer bäst till sin rätt då.

– Det är så fantastiskt att folk tar till sig musiken, att jag kan beröra folk som lyssnar. Det känner jag en otrolig respekt för. Kan man göra det när man sitter och spelar gitarr, då är det ens skyldighet att spela.