Yonas Yemane kom till Sverige för 18 månader sedan och i går stod han på Lilla teaterns scen. Hans framträdande var ett av numren i musikföreställningen ”From Peking to the world – with love”.

– Jag sjöng en eritreansk sång, men jag har inte skrivit den själv, säger han när vi träffas efter föreställningen.

Liksom de andra i föreställningen går han på Kungsgårdsgymnasiets program Språkintro och evenemanget är ett utslag av pedagogiken.

Artikelbild

| Skönsång. Miryam sjöng ”Den blomstertid nu kommer”.

– Vi har 250 elever i åldrarna 16 till 19. Vår uppgift är att slussa dem till vanliga gymnasier och förra året var det 72 elever som gick vidare, säger Carl Biörsmark som är integrationsmentor och initiativtagare till föreställningen.

Det är ett starkt program och publikreaktionerna skvallrar om att det berör. Allt börjar med trumvirvlar i den nedsläckta lokalen och de ackompanjerar fotografen Roger Turessons bilder som utgör själva ouvertyren till föreställningen. De är tagna i Syrien och därifrån kommer också Diana som hanterar trumpinnarna. Det ger en uppfattning om den sargade tillvaro många av eleverna lämnat bakom sig, men föreställningen förmedlar också det positiva som inträffar när man tar vara på ungdomlig energi och kreativitet.

Konferencier är Ahmed från Somalia, som håller ihop allt på närmast klockren svenska. Han presenterar Maha från Syrien som läser dikten ”En blank sida av livet”, Nawin från Thailand sjunger sin egen ”Windy Winding road" på en filminspelning och rapparen Muhammed Rapi framträdde tillsammans med boxarkompisarna Ali och Mukhtar.

– Vi lär eleverna svenska i skolan, men de har också fritidsintressen som boxning, fotboll, musik och några kan vara intresserade av att hålla på med bilar. Det har visat sig att det ofta ger en snabbare språkinlärning, säger Carl Biörsmark och förklarar att föreställningen är ett samarbetsprojekt mellan Kungsgårdsgymnasiet Språkintro och kulturföreningarna Grammofon och Imagine.

Artikelbild

| Konferencier. Ahmed presenterade sina kamrater från Kungsgårdsgymnasiet.

I ett inspelat inslag sökte Khetam upp sina favoritplatser i Norrköping. Bland dessa återkom Industrilandskapet, Vasaparken och fotbollsplanen i Hageby där hon bevistade sin första träning. Bollen fanns med hela tiden inom räckhåll och hon visade prov avancerade jongleringskonster. ”From Peking to the world – with love” spelades under måndagen och tisdagen. Sammanlagt blev det sex förställningar.

– Vi har ju satt ihop olika projekt som ingår i undervisningen. Så från början var det inte tänkt som en samlad musikföreställning, men idén föddes vid den senaste julavslutningen, säger Carl Biörsmark och förklarar att det finns planer på att utveckla det hela ytterligare.