”Johnny Cash – he was a friend of mine”. Utställningens titel säger det mesta. Countrylegendaren och Lasse Lindfors var kompisar. Under årens lopp fick Lindfors en mängd personliga gåvor av Cash och han har på egen hand också byggt upp ett omfattande skivarkiv med "The man in black" i fokus. Föremålen har visats tidigare, men aldrig på det här sättet i sin ”rätta” miljö – i de gamla fängelsecellerna.

– Det här blir nog sista gången jag visar upp samlingen offentligt, säger Lasse Lindfors när han bjuder NT på en förhandstitt på den ännu nästan färdiga utställningen.

– Men det känns väldigt bra att få göra det i den här miljön. Jag tycker att fängelset och cellerna tillför Cash-sakerna en ny dimension. Jämfört med mina tidigare utställningar känns den här lite mörkare och personligare. Jag är trött på bilden av mig som en fantast som bara sitter hemma och spelar Johnny Cash-skivor.

Artikelbild

| Utanför. Lasse Lindfors hälsar välkommen till sin Johnny Cash-utställning.

Andrew Jones från Norrköpings teaterkompani är i full färd med att inreda fem av cellerna med Johnny Cash-minnen. Det är bilder, affischer, skivomslag och föremål från högt till lågt.

– Vi visar samlingen i kronologisk ordning, säger han. Från Johnnys barndom via genombrottet och de stora åren fram till den sista tiden ihop med June Carter. En av cellerna är vikt för Lasses personliga vänskap med Johnny Cash.

Invigningen sker den 14 maj med Kaj Kindvall som invigningstalare. Han har förberett sig på bästa sätt och passade på att besöka San Quentin, där Johnny Cash gjorde sin mest berömda fängelsekonsert, vid en USA-resa härförleden. Utställningen ramas dessutom in av tre Johnny Cash-konserter där Lasse Lindfors tolkar sin vän tillsammans med Goce Lamevski och Paulina Anderö.

– Jag ska också hålla två föreläsningar om Johnny, meddelar Lasse Lindfors. Jag har flera nya historier. Det är mycket om vår vänskap som ännu inte är sagt.

Artikelbild

| Konserter. Vid tre tillfällen blir det Johnny Cash-musik i anstaltskyrkan med Lasse Lindfors vid sångmikrofonen.

Många förknippar Johnny Cash med fängelser. Men han satt aldrig inne själv, mer än i häktet vid ett par tillfällen. När Johnny uppträdde på San Quentin den 1 januari 1958 var dock Merle Haggard intagen och satt i publiken. Och eftersom den store Haggard nyligen gick bort, kommer jag att uppmärksamma även honom på ett hörn.

Utställningen om Johnny Cash pågår på fängelset till och med den 6 juni. Lasse Lindfors lovar att personligen vara på plats varje dag.